Podeli vest

Razlikovanje tuge od depresije može biti izazovno jer se simptomi oba stanja mogu preklapati. Međutim, postoje neki znakovi koji mogu pomoći u razlikovanju između ova dva stanja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

TUGA
Foto: Pixabay

Sklonost da neko neko stanje nama bliskih osoba ili nas samih ocenimo kao depresiju postalo je svakodnevica. Na najpoznatijem pretraživaču Google pitanja o depresiji, anksioznosti i tugi dospela su u sam vrh liste najčešćih pitanja.

Ove karakteristike mogu vam pomoći da razlikujete tugu od depresije.

Evo nekoliko karakteristika koje mogu ukazivati na razliku:

  • Tuga je obično prolazno stanje koje može trajati nekoliko dana, nedelja ili čak meseci, ali obično se s vremenom smanjuje. S Kada je reč o depresiji, ona se može nastaviti kontinuirano i trajati najmanje dve nedelje, a može trajati mesecima, pa čak godinama.
  • Osobe koje su tužne često osećaju tugu, prazninu ili bol, ali njihove emocije i raspoloženje mogu varirati tokom dana. Kada je osoba u depresiji, emocije obično postaju konstantno niske ili prazne, a osećaj sreće ili zadovoljstva je minimalan ili odsutan.
  • Tuga obično ima prepoznatljiv uzrok, kao što je gubitak voljene osobe, kraj veze ili neuspeh na poslu. Depresija, s druge strane, može se javiti bez jasnog povoda ili se može razviti kao rezultat složenih faktora, uključujući genetske, biološke, psihološke i socijalne faktore.
  • Fizički simptomi: Tuga može izazvati simptome kao što su gubitak apetita, nesanica ili prekomerno spavanje, umor i gubitak energije. Međutim, depresija često izaziva ozbiljnije fizičke simptome kao što su promene u apetitu i težini, probleme s koncentracijom, osećaj nemira ili usporenosti, fizičku nelagodu ili bol bez jasnog medicinskog uzroka.
  • Uticaj na svakodnevni život: Tuga može uticati na raspoloženje i funkcionisanje, ali osoba može nastaviti s obavljanjem svojih svakodnevnih aktivnosti. Depresija, s druge strane, može značajno ometati sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka, kao što su odlazak na posao, održavanje socijalnih veza ili ispunjavanje obaveza.

Svi ovi simptomi mogu imati i varijacije i zato je važno da se u vezi sa svim pitanjima obratite stručnim licima koji vam mogu pomoći da se izborite sa tugom i depresijom


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: