Podeli vest

Specijalni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je najbolje rešenje za izlazak iz krize na KiM to da Beograd i Priština prihvate plan u tri tačke koji je predstavila Evropska unija, prenosi Jutarnji list.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

eskobar
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ARHIVA

“Imamo pozitivne naznake da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić spreman da to prihvati, ali premijera (privremenih prištinskih institucija Aljbina) Kurtija treba još malo nagovarati”, rekao je Eskobar novinarima u Zagrebu, pred dolazak na današnji Dubrovnik forum.

Na pitanje šta će biti posledice ako Beograd i Priština ne ispune zahteve međunarodne zajednice za deeskalaciju situacije na severu pokrajine, Eskobar je odgovorio da će time obe strane izgubiti brojne prilike.

“Posledice nisu kaznene mere, nego su to propuštene prilike koje će obe zemlje izgubiti ako odbace predlog za izlazak iz krize”, rekao je Eskobar, dodajući da za Prištinu to znači udaljavanje od bliskih međunarodnih i partnera u regionu, a za Beograd odmicanje od ulaska u EU, navodi Jutarnji.

“Naše partnerstvo s Kosovom je partnerstvo s narodom Kosova, a ne s jednom strankom ili političkom figurom. Naša predanost Kforu i ulaganje u budućnost Kosova ostaje i dalje snažno”, zaključio je Eskobar.

On je takođe rekao da je “evropski plan” dobar i da ne “podilazi nijednoj strani”, prenosi Hina. Tenzije na severu KiM počele su 26. maja, kada je Priština nasilno, uz pomoć pripadnika tzv. specijalne kosovske policije, u zgrade opština na severu KiM uvela nove albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali zbog nepoštovanja Briselskih sporazuma od strane Prištine, upada tzv. specijalne kosovske policije na sever pokrajine i stalnih protivpravnih hapšenja Srba.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: