Podeli vest

Gradovi širom Kine otvorili su skloništa predviđena za slučaj vazdušnih napada kako bi se stanovnicima ponudilo olakšanje od vrućine, pošto su neuobičajeno visoke temperature u pojedinim delovima zemlje počele da odnose živote.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Andy Wong, File

Gradovi poput Hangdžoua na istočnoj obali Kine, Vuhana u centralnom delu zemlje i Šiđadžuanga u provinciji Hebei u blizini Pekinga, tokom prošle nedelje najavili su otvaranje skloništa za vazdušne napade za stanovnike koji žele da se sklone od vrućine. Kako prenosi portal PBS, u Pekingu je ovog leta po prvi put od 1961. godine bilo više od devet uzastopnih dana tokom kojih je temperatura prelazila 35 stepeni Celzijusa.

Vlasti su takođe izdale zdravstvena upozorenja i, kako u prestonici, tako i drugde, obustavile radove na otvorenom. U poslednja dva meseca gradske vlasti Pekinga pripisale su dva smrtna slučaja vrućini, a reč je o slučaju kada se turistički vodič srušio i umro od toplotnog udara i kada je od toplotnog udara umrla domaćica.

Brojni kineski gradovi počeli su da grade skloništa za slučaj vazdušnih napada tokom japanske invazije počevši od 1937. godine, a sa izgradnjom je nastavljeno 1950-ih, kada su se odnosi Kine i Sovjetskog Saveza pogoršali i Peking strahovao od nuklearnog napada.

Skloništa su sada često opremljena prostorima za sedenje i nude pristup vodi, osveženju, lekovima za toplotni udar, a u nekim slučajevima i pogodnostima kao što su internet, televizori i oprema za stoni tenis.

Meteorološke vlasti upozorile su ove nedelje na jaku sušu na severu Kine koja može ugroziti useve i preopteretiti električnu mrežu, dok je u južnoj Kini, zbog teških poplava, raseljeno hiljade ljudi tokom proteklih nekoliko nedelja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: