Podeli vest

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su američke diplomate uvidele da predsednik Crne Gore Jakov Milatović pokazuje razumevanje u vezi sa potrebom da proevropske stranke formiraju crnogorsku vladu.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ARHIVA

Eskobar je rekao za Glas Amerike da je Milatović imao važne i produktivne sastanke sa specijalnim savetnikom američkog državnog sekretara Derekom Šoleom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i predstavnicima Bele kuće.

Eskobar je istakao da su SAD bile veoma jasne da žele da crnogorsku vladu čine isključivo partije usredređene na evropske integracije i posvećene NATO-u i koje dele američki stav u vezi sa Rusijom.

Milatović, kao šef države, ima veoma važnu ulogu da ljudima prenese pravu poruku i razumeo je ono što su mu preneli američki zvaničnici, naveo je Eskobar.

Američki diplomata je, međutim, izrazio i zabrinutost što se Zapadni Balkan, kako je naveo, razvija neravnomerno.

“Sa jedne strane su članice severnoatlantske alijanse koje su veoma posvećene svom NATO i evropskom putu. Tu su i preostale tri koje se bore sa poteškoćama. Tokom susreta sa njima dosledno sam preneo da Sjedinjene Države podržavaju njihov evroatlantski put. Voleli bismo i želeli da sve one reše unutrašnje i regionalne razlike koje ih sprečavaju da napreduju”, naveo je Eskobar. On je rekao da je zabrinut u vezi sa Bosnom i Hercegovinom.

“Ona, kao što znate, ima pred sobom velike izazove. Najveći je to što (predsednik Republike Srpske) Milorad Dodik dovodi u pitanje osnove stabilnosti i bezbednosti uspostavljenih pre više od 25 godina – Dejtonski mirovni sporazum i sve strukture unutar njega, uključujući uspostavljanje mira i poziciju visokog predstavnika. To je trenutno najveći izazov za Bosnu i Hercegovinu”, naveo je Eskobar.

Eskobar se založio da strane koje, kako je naveo, imaju razvijen osećaj odgovornosti pronađu način za osnaživanje Dejtonskog sporazuma i pokrenu evropski put BiH. On je istakao da Severna Makedonija ima važnu ulogu u aktuelnim procesima i da ima, kako je naveo, regionalno liderstvo i proevropsko vođstvo.

“Kao predsedavajuća OEBS-om mislim da Severna Makedonija dosledno dokazuje da je odličan partner. U tom smislu bismo voleli i da je vidimo u Evropskoj uniji”, naveo je Eskobar.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: