Podeli vest

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da je evropski predlog za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, sporazum o normalizaciji odnosa, a ne o međusobnom priznanju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

eskobar
FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIĆ/ARHIVA

Na konferenciji za novinare u Ambasadi SAD, nakon dvodnevne posete Beogradu tokom koje je razgovorao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić, Eskobar je rekao da su njegova očekivanja da će dva lidera moći da čuju jedan drugoga.

“Oni treba da razgovaraju kako da se ide dalje ka potpisivanju sporazuma. Da razmišljaju kako da se prevaziđu prepreke i da sa tog sastanka izađu shvativši da će se to nastaviti dok to ne rešimo. Naša očekivanja su sporazum o normalizaciji odnosa, a ne o međusobnom priznjanju”, poručio je Eskobar.

Dodao je da je američka pozicija da je Kosovo nezavisna zemlja sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom i da veruju da bi međusobno priznanje bilo od koristi za ceo region.

“Što se tiče članstva Kosova u UN, mislim da bi to donelo bržu integraciju u EU ne samo Kosova i Srbije, već i celog regiona. Ciljamo procese koji će ceo region približiti Evropi”, istakao je Eskobar.

Za odnose Srbije i Kosova značajna je ZSO, pitanje je samo kada će biti formirana

Eskobar je izjavio da bi SAD želele na sastanku u Ohridu da vide priznanje da je ZSO značajan deo odnosa između Srbije i Kosova i poručio da će se formirati ZSO i da je samo pitanje koliko će se to brzo desiti.

“Kada o tome govorim kao o zahtevu, ne bih da time izazivam konfrontaciju ili da to postavljam kao izazov. Činjenica je da se ZSO javlja u Briselskom sporazumu, deo je zaključaka Evropskog saveta i deo je politike SAD. Ona će se ostvariti, samo je pitanje koliko će se to brzo desiti, a drugi deo je koji će model biti primenjen”, rekao je Eskobar na konferenciji za medije.

Kazao je da je specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak naveo više različitih primera kako taj tip zajednica funkcioniše u EU, kako bi dao prava manjinama da odlučuju o svojoj sudbini.

Želeli bismo da se Srbi vrate u kosovoske institucije

Gabrijel Eskobar je poručio da bi voleo da se Srbi na Kosovu i Metohiji vrate u sve kosovske institucije.

“Želeli bismo da Srbi učestvuju odmah u svim zajedničkim institucijama. Ja želim od njih direktno da čujem šta im je potrebno”, rekao je Eskobar.

Istakao je da je njegov stav ne samo da Srbi učestvuju 23. aprila na kosovskim izborima kao kandidati, već da se vrate i, kako je rekao, nastavnici, sudije, policajci i ostali i da učestvuju u kosovskim institucijama.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: