Podeli vest

EU kupovna platforma će biti otvorena i za zemlje Zapadnog Balkana rečeno je na debati

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

eu
Foto: Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Lideri EU 27 nakon celodnevne debate o pronalaženju zajedničkog pristupa obuzdavanju rastućih cena energije dogovorili su se da će raditi na dobrovoljnoj zajedničkoj kupovini gasa i vodonika kako bi smanjili cenu u pregovorima i poručili da će EU kupovna platforma biti otvorena i za zemlje Zapadnog Balkana.

“Osnovni uzrok visokih cena elektricne energije nalazi se u viskom cena gasa. Enegretski miks u zemljma Europe je različit, ali nam treba zajednički evropski pristup. Čak 75 procenta globalnog tržista gasa iz gasovoda se odnosi na evropsko tržiste i zato imamo ogromnu nabavnu moć. Zato ćemo iskoristiti zajedničku poziciju u pregovorima umesto da se međusobno nadmećemo i podižemo cene”, poručila je u petak predsednica EK, Ursula fon der Lajen.

U jučerašnjim zaključcima Evropskog saveta navodi se da će se raditi na daljem poboljštanju i sinhronizaciji energetskih mreža, obezbeđivanju sigurnosti snabdevanja za sve države članice, kao i na balansiranoj politici skladištenja gasa.

Kao kratkoročne opcije za odgovor na skok cena energenata lideri u zaključcima pominju direktnu podršku potrošačima kroz vaučere, državnu pomoć za preduzeća, smanjenje oporezivanja (akcize i PDV), ali i mogucnost ograničenje cena.

U sadašnjem kontekstu veoma visokih cena električne energije, Evropska komisija kaže da je spremna da

proceni kompatibilnost hitnih privremenih mera koje su tražile drzave čalnice, uključujućii i ublažavanje uticaja cena fosilnih goriva u proizvodnji električne energije na cemu je instirala Španija i druge zemlje Sredozmelja.

U pokusaju pronalaženja balansa između visokih cena energenata i odvajanja od Rusije kao ključnog snabdevača fosilnim gorivima, EU je sa SAD dogovorila dodatne isporuke prirodnog tecnog gasa koji bi u 2022. godini trebalo da iznosi 15 milijardi kubnih metara što će, prema rečima Lajen u “potpunosti zameniti količinu ruskog gasa do raja godine”.

U narednim godinama EU računa na uvoz 50 milijardi kubnih metara LNG iz SAD što će zameniti jednu trećinu ruskog izvoza gasa u Evropu.

Lideri EU zaključuju da će Unija nastaviti da se koordinira sa međunarodnim partnerima kako bi obezbedila adekvatno snabdevanje i ublažila rast cena energije.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: