Podeli vest

U saopštenju na samitu, lideri EU su potvrdili da će „stati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno“ uz kontinuiranu političku, vojnu i ekonomsku podršku.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

ukrajina eu
Foto: Shutterstock

 Lideri Evropske unije dali su u petak zeleno svetlo planu da se Ukrajini obezbedi 18 milijardi evra finansijske podrške tokom sledeće godine, nakon što je predsednik Volodimir Zelenski upozorio da Rusija pokušava da izazove egzodus izbeglica uništavanjem energetske infrastrukture njegove zemlje.

“Ukrajina nam govori da im je potrebno otprilike tri do četiri milijarde evra mesečno da bi imali dovoljno resursa za osnovne stvari”, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen.

Ona je dodala da će ta sredstva u jednakoj meri pokriti EU i SAD, kao i međunarodne finansijske institucije.

„Za Ukrajinu je veoma važno da ima predvidljiv i stabilan tok prihoda“, rekla je fon der Lajen novinarima. Ona je rekla da EU želi da obezbedi oko 1,5 milijardi evra svakog meseca.

Ministri finansija Unije dobili su zadatak da osmisle sistem za prikupljanje novca, pored 9 milijardi evra makrofinansijske podrške koju EU već šalje.

Fon der Lajen je takođe osudila ruske “okrutne i namerne” napade na civile i infrastrukturu.

Estonska premijerka Kaja Kalas opisala je gađanje civilne infrastrukture kao „čisti terorizam“.

Napadi Rusije imaju za cilj da nas ”uplaše”. To je da se uzdržimo od odluka koje bismo inače doneli, a strašno je da je to moguće uraditi 2022. godine“, rekla je Kalas novinarima.

Njen letonski kolega Krisjanis Karins je dodao: „Ruski rat postaje sve brutalniji, sada očigledno usmeren ne protiv ukrajinske vojske, već protiv ukrajinskih građana“.

Više od 4,3 miliona građana Ukrajine prijavilo se za privremenu zaštitu u EU. Gotovo trećinu njih već je primila Poljska.

U saopštenju na samitu, lideri EU su potvrdili da će „stati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno“ uz kontinuiranu političku, vojnu i ekonomsku podršku.

Takođe su rekli da će blok „pojačati svoj humanitarni odgovor, posebno u pogledu pripravnosti za zimu“.

Lideri su takođe upozorili Belorusiju da ne pomaže Rusiji u ratu. Vojni lideri Ukrajine saopštili su ove nedelje da Rusija raspoređuje avione i trupe u Belorusiji i da bi ruske snage mogle da napadnu odatle kako bi presekle rute snabdevanja zapadnog oružja i opreme.

„Beloruski režim mora u potpunosti da poštuje svoje obaveze prema međunarodnom pravu. Evropska unija ostaje spremna da brzo krene sa daljim sankcijama protiv Belorusije“, navodi se u saopštenju posle samita.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: