Podeli vest

Na sednici Evropskog parlamenta rečeno je da će izmene zakona o farmaciji u EU predvidjati snabdevanje većom količinom lekova i ranija obaveštenja o nestašicama.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evropska komisija
Foto: Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Evropska komesarka za zdravstvo Stela Kirijakides danas je na sednici Evropskog parlamenta rekla da će izmene zakona o farmaciji u EU predvidjati snabdevanje većom količinom lekova i ranija obaveštenja o nestašicama.

“Naš cilj ostaje da obezbedimo pristup lekovima za sve pacijente kojima su potrebni, kao i da se izbegne bilo kakav poremećaj na tržištu lekova u EU”, rekla je Kirijakides, govoreći o nedostatku antibiotika koji je sve veći problem za mnoge evropske zemlje, prenosi Rojters.

Rani porast respiratornih infekcija u Evropi ove zime i nedovoljan kapacitet su osnovni uzroci nestašice, ocenila je Kirijakides, i dodala da EU primenjuje sve regulatorne opcije za povećanje proizvodnje lekova i ublažavanje nestašice.

Ona je dodala da je predlog za reviziju zakona o farmaciji planiran za mart. Nedostatak antibiotika je zabeležen u 26 evropskih zemalja, navodi Evropska agencija za lekove.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ: