Podeli vest

Uoči niza predstojećih izbora u Evropi, potpredsednica Evropske komisije Vera Jourova danas je apelovala na IT kompanije, kao što su Gugl, Majkrosoft, Meta i TikTok, da učine više kako bi se uhvatle u koštac sa onim što je nazvala ruskim “višemilionskim oružjem masovne manipulacije u Evropi”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanug

TikTok
Foto: Shutterstock

Poslednjih meseci porasla je zabrinutost zbog talasa dezinformacija u vezi sa parlamentarnim izborima koji se u Slovačkoj održavaju 30. septembra, u Poljskoj sledećeg meseca, a izbori za Evropski parlament sledeće godine, prenosi Rojters. IT kompanije i onlajn platforme su dostavile podatke o svojim aktivnostima u poslednjih šest meseci u borbi protiv lažnih vesti kao deo evropskog kodeksa o dezinformacijama.

“Koristeći masovno oružje manipulacije vredno više miliona evra ruska država je ušla u rat ideja i zagađuje naš informacioni prostor poluistinama i lažima s ciljem stvaranje lažne slike da demokratija nije ništa bolja od autokratije. Velike platforme moraju da se pozabave ovim rizikom”, poručila je Jourova.

Nakon poslednjih izbora za Evropski parlament 2019. godine Savet bezbednosti Rusije ocenio je apsurdnim optužbe da Moskva širi dezinformacije kako bi uticala na glasače u EU.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: