Podeli vest

Evropska unija donela je danas odluku da produži sankcije Rusiji za još šest meseci, do 31. januara 2024. godine, zbog vojne agresije te zemlje na Ukrajinu, navodi se na sajtu Saveta EU.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evropska unija
Foto: Pixabay

“Ove sankcije, prvi put uvedene 2014. godine kao odgovor na ruske akcije koje su dovele do destabilizacije situacije u Ukrajini, značajno su proširene od februara 2022. godine, kao odgovor na ničim izazvanu i neopravdanu vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se sankcije odnose na veliki broj sektora, među kojima su trgovina, finansije, tehnologija, roba dvostruke namene, industrija, transport i luksuzna roba.

Pored toga, sankcije pokrivaju zabranu uvoza ili transfera sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u Evropsku uniju, izbacivanje nekoliko ruskih banaka iz sistema SWIFT, kao i suspenziju emitovanja za nekoliko “dezinformacionih kuća koje podržava Kremlj”.

Istovremeno, uvedene su i posebne mere za jačanje sposobnosti EU da se suprotstavi zaobilaženju sankcija, navodi se u saopštenju Saveta Evropske unije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: