Podeli vest

Ankara je nedavno optužila Atinu za naoružavanje demilitarizovanih ostrva u Egejskom moru, što Atina odbacuje, ali Erdogan ranije nije optužio Grčku da ih je okupirala.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evropska unija
Foto: Pixabay

Evropska unija je danas izrazila zabrinutost zbog neprijateljskih primedbi predsednika Turske Redžep Tajipa Erdogana koji je optužio Grčku za okupaciju demilitarizovanih ostrva u Egejskom moru i rekao da je Turska “spremna da učini ono što je neophodno kada dođe vreme”.

Neprekidne neprijateljske primedbe političkog rukovodstva Turske protiv Grčke izazivaju ozbiljnu zabrinutost i u potpunosti su u suprotnosti sa preko potrebnim naporima za deeskalaciju u istočnom delu Mediterana, istakao je u saopštenju Peter Stano, portparol visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja, preneo je Rojters.

Pretnje i agresivna retorika su neprihvatljivi i moraju da prestanu, dodao je Stano, isticuci zahteve da se nesuglasice rešavaju mirnim putem i uz puno poštovanje međunarodnog prava.

EU ponavlja svoje očekivanje od Turske da ozbiljno radi na deeskalaciji tenzija na održiv način u interesu regionalne stabilnosti u istočnom delu Mediterana i da u potpunosti poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih država članica EU, dodao je Stano.

Ankara je nedavno optužila Atinu za naoružavanje demilitarizovanih ostrva u Egejskom moru, što Atina odbacuje, ali Erdogan ranije nije optužio Grčku da ih je okupirala.

Turska navodi da su egejska ostrva data Grčkoj prema sporazumima iz 1923. i 1947. pod uslovom da ih ona ne naoruža.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu je više puta rekao da će Turska početi da dovodi u pitanje suverenitet Grčke nad ovim ostrvima ako Atina nastavi da ih naoružava.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: