Vulin je upozorio da ekološki terorizam može biti nova pretnja svetu, jer je jeftin, lak i uništavajući i da ujedinjeni moramo učiniti sve da se tome suprotstavimo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vulin
FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE/ ANTON ANTANASIJEVIC/ARHIVA

 Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je danas na ministarskoj konferenciji za reagovanje u vanrednim situacijama u Briselu da se solidarnost u borbi protiv prirodnih katastrofa ne dovodi u pitanje, ali da se ona pokazuje na terenu kao što je to Srbija učinila pomažući svojim susedima u požarima.

Vulin je konstatovao i da solidarnost nije nešto što se dovodi u pitanje, već nešto što pokazujemo na terenu, na delu i gde moramo imati jasna pravila, a Srbija je, dodao je, to i pokazala pomažući Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Republici Srpskoj, Grčkoj, svima koji su tu pomoć tražili.

„Srbija je pokazala solidarnost i tako ćemo i nastaviti. Ako mi ne verujete, pogledajte našu solidarnost u odnosu prema migrantskoj krizi. U vreme klimatskih promena i promena pravila „igre“ da li možemo da očekujemo solidarnost bez jasnih pravila. Napravimo jasna pravila jer ona stvaraju organizovano društvo. Potrebno je centralizovati civilnu zaštitu i učiniti da ona efikasnije reaguje“, kazao je Vulin u Briselu na koordinacionom sastanku visokog nivoa za reagovanje u vanrednim situacijama, na kojem je učestvovalo više od 30 predstavnika evropskih zemalja.

Vulin je rekao i da Srbija podržava snažniju upotrebu helikoptera u gašenju velikih požara i istakao da se ne slaže sa hrvatskim ministrom, da su avioni ti koji treba da drže primat, jer su oni superiorni samo na teritorijama blizu mora, a praksa u Srbiji je pokazala da su beskorisni kao i u drugim kontinentalnim zemljama.

„Prirodne katastrofe nas uče da moramo da radimo zajedno, mnoge od njih su izazvane ljudskim faktorom – klimatskim promenama koje je izazvao čovek ili glupošću. Potrebno nam je više helikoptera, tehnologije, podrške, moramo zajedno naći model borbe sa posledicama katastrofa“, kazao je ministar.

Potrebno je, naglasio je, povećati broj vatrogasaca koji će se boriti sa posledicama požara, te konstatovao: „Avijacija je odlična, ali bez ljudi, vatrogasaca, podrške na terenu, nema pobede“.

Vulin je upozorio da ekološki terorizam može biti nova pretnja svetu, jer je jeftin, lak i uništavajući i da ujedinjeni moramo učiniti sve da se tome suprotstavimo.

Ministar odbrane Slovenije Marjan Šarec zahvalio je na pomoći koju su u gašenju požara jula 2022. godine preko Mehanizma civilne zaštite Unije pružile države među kojima se posebno istakla Srbija.

Srbija ima 13 sporazuma o saradnji u zaštiti od katastrofa, a poslednji je Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu, koji je potpisan na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića u okviru incijative Otvoreni Balkan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: