Podeli vest

Ministri spoljnih poslova 27 država članica zabrinuti su zbog planova za pomorsku misiju EU u Crvenom moru. Misija ima za cilj da pomogne u obezbeđenju trgovačkih brodova od napada milicije Huti.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Tanjug/Houthi Media Center via AP

O čemu se radi?

Brodarstvo u Crvenom moru je delimično stalo. Razlog su napadi pobunjenika Huti koje podržava Iran u Jemenu. Oni su od početka oktobra raketama i dronovima napali veći broj trgovačkih brodova u Crvenom moru. Milicija sebe vidi kao deo „Osovine otpora“ u bliskoistočnom ratu usmerenom protiv Izraela. Ratni brodovi međunarodne koalicije koju predvode SAD pokušavaju da obezbede rutu duž jemenske obale od decembra, prenosi 20minuten.

Šta planira EU?

Prema rečima diplomata, predstavnici zemalja EU su ove nedelje dali osnovno zeleno svetlo za sopstvenu pomorsku misiju. Razgovara se o tri ratna broda, zajedno sa pratećim avionima poput helikoptera i dronova. Oni bi trebalo da prate trgovačke brodove u Crvenom moru. Ovo bi trebalo da deluje nezavisno od međunarodne koalicije, jer zemlje poput Francuske ne žele da stave svoje snage pod komandu SAD.

Ko je uključen?

Nemačka savezna vlada mogla bi da pošalje nemačku fregatu „Hesen“, ali to još nije zvanično potvrdila. „Hesen“ je nedavno raspoređen za NATO u Severnom Atlantiku i Arktiku. Belgija i Holandija bi takođe mogle da pošalju ratne brodove, prenose mediji. Pored toga, Francuska i Italija su generalno dale podršku. Prema informacijama EU, očekuje se učešće i Norveške.

Da li su napadi na Huti planirani?

Ne, misija treba da bude isključivo defanzivna, kako kažu u Briselu i Berlinu. Portparol Forin ofisa u Berlinu je jasno stavio do znanja da „udaranje na položaje Huta na kopnu“ nije deo planova. SAD i Velika Britanija, pak, od prošle nedelje napadaju Huti pobunjenike iz vazduha. Prema navodima EU, takođe nema planova za presretanje raketa koje bi mogle da budu usmerene direktno na Izrael.

Tanjug/Houthi Media Center via AP

Šta se još zna o mandatu?

Prema diplomatama, EU u početku planira jednogodišnji mandat. Još uvek nije jasno da li će biti pokrenuta potpuno nova pomorska misija. U ovom slučaju, Bundestag bi morao da pristane na nemačko učešće.

Šta bi bila alternativa?

EU bi takođe mogla da proširi postojeću nadzornu misiju Agenor u Ormuskom moreuzu, smatraju briselske diplomate. Misija koju predvode Francuska obezbeđuje trgovačke brodove od iranskih napada od 2020. Podržava ga Nemačka i još osam evropskih zemalja.

Kada će EU odlučivati o misiji?

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok nedavno je izjavila da EU “naporno radi” na planovima. Međutim, u ponedeljak se u Briselu ne očekuje odluka jer detalji nisu spremni za odluku. Diplomate očekuju glasanje na narednom sastanku ministara inostranih poslova najkasnije 19. februara. To bi bilo više od četiri meseca nakon početka napada Huti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: