Podeli vest

Ukrajinska protivvazdušna odbrana će verovatno biti pod još većim pritiskom: Rusija je najavila izgradnju dronova koji će služiti kao smetnja.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

RUSIJA UKRAJINA RAT
Foto: Shutterstock

Rusija je očigledno razvila jeftinu verziju iranskih kamikaza dronova. Ruska državna novinska agencija Tass objavila je na Telegramu da se radi na modelu pod nazivom „Jastreb“ (Sokol). Ovo ima domet od 350 kilometara. Razvojna kompanija Stratim trenutno izvodi probne letove. Prototip bi trebalo da bude gotov do sredine godine, prenosi Watson.

Posebna stvar u vezi sa Falken dronovima: oni nisu namenjeni da padaju na kuće i trupe sa velikim eksplozivnim punjenjem. Umesto toga, oni su namenjeni kao smetnja. Cilj je dovesti u zabludu i preopteretiti ukrajinski sistem PVO. Tass govori o pseudo krstarećim projektilima koje nose oko 16 kilograma eksploziva.

Tass je takođe prikazao snimak na kojem ministar odbrane Sergej Šojgu lično pregleda proizvodnju novog oružja. Insistirao je na proširenju prvobitnog dometa sa 200 kilometara na 300 kilometara. Zaposleni u državnom odbrambenom preduzeću Raduga obećao je ministru smanjenje troškova.

Posle dronova dolaze projektili

Ruska taktika odvraćanja pažnje nije nova, ali sve više stvara izazove za Ukrajinu . Talasu napada često prethodi roj dronova kamikaza. Sistemi protivvazdušne odbrane su tada usmereni na njih. Tokom talasa napada 8. januara odbijeno je osam dronova. Ipak, neke rakete i krstareće rakete i dalje pogađaju istok i jug Ukrajine.

Rusija sada takođe koristi novije dronove tipa 238 Shahed. Odgovarajući komadi ruševina pronađeni su u Ukrajini, slike su kružile Telegramom i platformom Ks (ranije Tviter).

Prema nekoliko medijskih izveštaja, Rusija je sada u stanju da sama napravi iranske bespilotne letelice Tip 136 Šahed. „Kiivindependent“ je u novembru izvestio da će oni biti izmenjeni. 

Crni sloj boje na bazi ugljenika trebalo je da sakrije dronove od radara .


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: