Podeli vest

Ako Beograd i Priština prihvate evropski predlog za normalizaciju odnosa tokom razgovora u Briselu u ponedeljak, to će značiti da se automatski prihvata i stvaranje ZSO, izjavio je danas neimenovani visoki zvaničnik Evropske unije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evropska unija
Foto: Pixabay

Prema rečima tog zvaničnika koji je tražio da ne bude imenovan, EU je odlučila da organizuje sastanak u Briselu u okviru dijaloga na visokom nivou zato što iz Beograda i Prištine stižu signali da će obe strane podržati predlog EU, što je rečeno više puta u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice.

To donosi optimizam da bi evropski predlog mogao da bude prihvaćen u ponedeljak, rekao je taj predstavnik EU izveštačima u Briselu.

Zvaničnik kaže da o sadržaju predloga neće biti reči u ponedeljak, već samo o njegovoj primeni, koja se zasebno tretira u aneksu. Ta primena bi trajala više meseci a bila bi pod monitoringom EU koja će da uspostavi mehanizam za sprovođenje.

Evropski predlog je sveobuhvatan i dovodi do „sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa dve strane“, rekao je zvaničnik EU.

On je takođe dodao da je prihvatanje evropskog predloga dobro za celi region, da će omogućiti više investicija i povećati finansijsku pomoć, kao i da će dovesti do više stabilnosti i predvidljivosti.

EU smatra da vreme eskalacije treba da se ostavi u prošlosti i da moraju da se prekinu krize iz prošle godine.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj sazvao je za ponedeljak, 27. februara, sastanak na visokom nivou dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, a učešće su potvrdili predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti. Kako je javila služba za spoljne poslove EU, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, održaće odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, s početkom u 15 sati, posle čega će uslediti zajednički sastanak.

Tema sastanka je predlog EU o normalizaciji odnosa između tzv. Kosova i Srbije. EU je najavila da će na kraju sastanka Borelj održati konferenciju za medije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: