Podeli vest

Izvestilac Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) o “Pritvoru Džulijana Asanža i njegovim zastrašujućim posledicama po ljudska prava”, Suna Evarsdotir izrazila je duboku zabrinutost za njegovo stanje nakon što je razgovarala sa Asanžom u zatvoru Belmarš u Velikoj Britaniji, saopšteno je danas iz PSSE.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

asanž
Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File)

Ona je nakon dvodnevne posete sa ciljem utvrđivanja činjenica, tokom koje je upoznala Asanža u zatvoru Belmarš i obavila poverljiv razgovor sa njim, rekla da “grubo postupanje sa Džulijanom Asanžom rizikuje da odvrati druge koji žele da prijave istinite informacije koje se odnose na oružane sukobe”, navodi se u saopštenju PSSE.

“Bilo da bude izručen ili ne, njegovo krivično gonjenje i dugotrajni pritvor već rizikuju da odvrate druge uzbunjivače i novinare da izveštavaju o raznim prekršajima vlada ili moćnih privatnih stranaka”, navela je Evarsdotir.

Asanž je započeo šestu godinu boravka u zatvoru visoke bezbednosti Belmarš, gde čeka konačnu odluku o njegovom mogućem izručenju SAD.

SAD traže izručenje Asanža zbog objavljivanja tajnih vojnih dosijea 2010. i 2011. godine, i on se tereti za špijunažu po 17 tačaka, a ako bude osuđen mogao bi da dobije i do 175 godina zatvora, prema tvrdnjama njegovih advokata.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: