Podeli vest

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji obišao je danas završne radove u novoj zgradi Palate pravde u Novom Sadu i tom prilikom poručio da Srbija ne postiže uspehe samo na ekonomskom frontu, već, kako je rekao, i u unapređenju pravosudnog sistema.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO: TANJUG/NENAD MIHAJLOVIĆ (STR)

Prema rečima Varheljija, napredak pravosudnih reformi u Srbiji stari je uslov Evropske unije, a u izgradnju Palate pravde u Novom Sadu uloženo je 13 miliona evra.

“Projekat koji pokazuje kako radimo zajedno sa Srbijom u svim aspektima. Veoma sam srećan i čast mi je što mogu da vidim da se Palata pravde neće samo izgraditi već i na dobar način koristiti. Ponosni smo što Srbija ne postiže uspehe, ne samo na ekonomskom frontu, već i u unapređenju pravosudnog sistema. Ovo mesto će garantovati i da je pravda dostižna i pristupačna, to je poruka da i drugi investiraju u Srbiju”, rekao je Varhelji.

U obilasku završnih radova učestovovali su i predsednica Pokrajinske Vlade Maja Gojković, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i ministarka pravde Maja Popović, koja je poručila da je Palata pravde primer saradnje lokalne i državne vlasti.

“Izgradnja ove moderne zgrade je započeta 2021. godine i osnovni cilj je povećanje efikasnosti rada. Celokupna izgradnja finansirana je od strane Evropske unije, a njeno opremanje iz budžeta Republike Srbije. Do kraja ove godine u ovu zgradu biće smeštena tri odeljenja”, kazala je Popović.

Predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković dodala je da će i stara zgrada ostati u funkciji za građanske parnice.

“Ovaj grad je i po svom obimu i po broju stanovnika, zaslužio da ima ovakvu zgradu. Najvažnije je što će od njene izgradnje najveću korist imati ljudi koji su svoj život posvetili pravosuđu. To je manir jedne odgovorne vlasti koja brine o građanima”, rekla je Gojković.

Prema rečima gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića, Novi Sad je zahvalan na donaciji Evropske unije i Ministarstva pravde.

“Da bi pravosudni sistem funkcionisao, potrebna je infrastruktura. Zgrada koju trenutno koriste pravosudni organi projektovana je 1960. godine. Reč je o veoma važnom projektu, kako države, tako i grada da bi se olakšao pristup pravdi. Reč je o modernom projektu, zgrada ima 10.500 kvadrata. 1300 zaposlenih će dobiti bolje uslove za rad u staroj zgradi, a trećina će preći da radi u novoj zgradi”, istakao je Đurić.

Intermodalni terminalu u Batajnici odličan primer saradnje EU i Srbije

Komesar EU za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji objavio je na mreži X da je danas sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goranom Vesićem obišao završne radove na Intermodalnom terminalu u Batajnici i ocenio da je ovaj infrastrukturni projekat “odličan primer saradnje EU i Srbije”.

“Bilo je sjajno posetiti jednu od prekretnica procesa modernizacije železničkog teretnog saobraćaja. Očekuje se da će intermodalni terminal Batajnica povećati kapacitet otpreme i do 8 puta. Odličan primer saradnje EU i Srbije”, napisao je na svom X nalogu Varhelji.

Završne radove na izgradnji terminala, pored Vesića i Varheljia, obišli su, između ostalih i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, kao i šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Igradnja Terminala je finansirana delom iz bespovratnih sredstava EU u iznosu od 13,8 miliona evra, dok je Republika Srbija obezbedila 1,7 miliona evra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ