Podeli vest

Evro je porastao za 0,1 posto na 1,019 dolara, nakon što se u sredu spustio na najniži nivo u poslednje dve decenije od 1,01615 dolara.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evro
Shutterstock

Evro je blago ojačao danas prema dolaru, podržan rastućim apetitom za rizikom, mada je još uvek blizu 20-godišnjeg minimuma, jer rastuće cene energenata raspiruju strah investitora od recesije.

Indeks volatilnosti na deviznim berzama i dalje pokazuje najviši nivo od kraja marta 2020, od 11,2 procenta, što odražava nervozu među investitorima koji posmatraju izjednačavanje kursa između jedinstvene valute i dolara.

Evro je porastao za 0,1 posto na 1,019 dolara, nakon što se u sredu spustio na najniži nivo u poslednje dve decenije od 1,01615 dolara.

„Paritet između evra i dolara je na dohvat ruke i za očekivati je da će tržište to sada želeti da vidi“, izjavio je Moris Pejsen, savetnik za valute i kamate u Berenbergu.

Prema rečima DŽordža Saravelosa, globalnog šefa za istraživanja valutnih tržišta u Dojče banci, „ako Evropa i SAD skliznu u recesiju u trećem kvartalu, a Federalne rezerve nastave da podižu kamate, paritet EUR-USD mogao bi da dostigne 0,95-0,97 evra za dolar”.

Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute u odnosu na šest glavnih rivala, skliznuo je za 0,1 odsto na 106,97 poena, povlačeći se sa maksimuma od 107,27 poena zabeleženog u sredu, odnosno sa najviše kote koja nije viđena od kraja 2002.

Valute vezane za robu su ojačale danas pogurane rastom cena bakra.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: