Podeli vest

Kompanija C&A Srbija proglasila je stečaj, nakon što je, kako je saopštila, “postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca”

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

C&A STEČAJ
Foto: Pixabay ilustracija

ompanija C&A Srbija, deo holandskog brenda robnih kuća za odeću, proglasila je insolventnost i pokrenula stečajni postupak, a Uprava carina otkrila je da su službenici inostrane modne kompanije i jedne špediterske firme napravili štetu za državni budžet na osnovu neplaćenih uvoznih dažbina u visini od najmanje šest miliona evra.

“Nakon toga što je postala meta organizovane carinske prevare nepoznatih počinilaca, kompanija C&A Srbija nema drugi izbor nego da danas proglasi insolventnost”, objavila je C&A Srbija na svom sajtu.

U Upravi carina rečeno je Tanjugu da su prošle godine otkrili zloupotrebe koje su godinama unazad vršene tako što su službenici jedne inostrane modne kompanije, zajedno sa službenicima jedne špediterske firme, zloupotrebljavali pečate i memorandume ove dve kompanije.

“Na taj način, uvozeći drugu tekstilnu robu, napravili su štetu za državni budžet samo na osnovu neplaćenih uvoznih dažbina u visini od najmanje šest miliona evra”, navode iz Uprave carina.

Takođe, Uprava carina dostavila je izveštaj sa pratećom dokumentacijom nadležnim istražnim organima.

U Upravi kažu da nemaju saznanja da je u zloupotrebama učestvovao i neko od zaposlenih iz carinske službe, ali da će i to biti predmet istrage koja je u toku.

Napominju da u skladu sa zakonom nisu u mogućnosti da iznose podatke o pravnim ili fizičkim licima do okončanja prekršajnog i eventualno krivičnog postupka.

Mediji su objavili da je C&A švercovao kinesku robu i da planiraju da odu iz Srbije.

C&A Srbija je navela u saopštenju da su nepoznati počinioci sistematično počinili više od 300 prevarnih radnji kojima se krše carinski propisi Srbije.

Kako je navedeno, ova odluka utiče na 14 prodavnica i oko 135 zaposlenih u Srbiji.

Takođe, da je situacija veoma specifična i da se odnosi samo na Srbiju.

“Ovaj razvoj događaja ni na koji način se ne tiče drugih tržišta na kojima posluje C&A. Kompanija C&A Srbija meta je organizovane carinske prevare čiji je počinilac jedan od njenih poslovnih partnera, kao i drugi počinioci koji su i dalje nepoznati. Navedeni počinioci sistematično su obavili više od 300 radnji prevarnog uvoza u periodu 2014-2021. godine, zloupotrebljavajući logo kompanije C&A, pogodnosti carinskog statusa i ovlašćenja za zastupanje carinskog predstavnika kompanije C&A u Srbiji”.

Kompanija navodi da je krivično delo otkriveno u oktobru 2021. kada je kompanija C&A prvi put obaveštena o tom prevarnom uvozu od strane carinskih organa Republike Srbije.

Nakon nekoliko meseci istrage i uprkos dokazima kojima se učvršćuje stav da C&A Srbija ne treba da snosi posledice tog krivičnog dela, carinski organi Srbije zauzeli su stav da je kompanija C&A Srbija odgovorna za plaćanje carinskih dažbina za robu koja je deklarisana u okviru prevarnog uvoza, navela je kompanija.

Nakon temeljne analize situacije, upravljački tim kompanije C&A Srbija zaključio je da ne može odgovorno snositi rizike daljeg osporavanja pravne pozicije koju zastupaju organi Republike Srbije.

“S obzirom na finansijski opseg zahteva usmerenih protiv kompanije C&A Srbija, upravljački tim je bio primoran da 5. jula proglasi insolventnost. Dalje postupke obrađivaće imenovani stečajni upravnik”, navedeno je u saopštenju kompanije.

C&A je, sa više od 1.300 prodavnica u 18 evropskih zemalja i više od 25.000 zaposlenih, jedan od vodećih evropskih modnih prodavaca.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: