Podeli vest

Kako navodi SZO u saopštenju, broj slučajeva majmunskih boginja porastao je za 77 odsto od poslednjeg izveštaja, na 6.027, većina u Evropi

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

majmunkse boginje
Foto: Shutterstock ilustracija

 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) obznanila je danas dva nova smrtna slučaja od posledica majmunskih boginja, čime je ukupan broj povećan na tri od početka godine, i naglasila da se bolest proširila na nova područja.

Kako navodi SZO u saopštenju, broj slučajeva majmunskih boginja porastao je za 77 odsto od poslednjeg izveštaja, na 6.027, pri čemu je većina njih registrovana u evropskom regionu, prenosi Rojters.

Kako pokazuje izveštaj, sva tri smrtna slučaja prijavljena su u Africi.

U izveštaju se navodi da je preko 99 procenata slučajeva, za koje su bile dostupne informacije o polu, bilo među muškarcima.

“Epidemija i dalje pogađa prvenstveno muškarce koji imaju seksualne odnose sa muškarcima, a koji su prijavili nedavni odnos sa jednim ili više muških partnera, što sugeriše da za sada nema signala o kontinuiranom prenosu izvan ovih okvira”, navodi se u saopštenju.

SZO će sazvati ponovo sastanak komiteta koji će verovatno predložiti proglašenje epidemije izazvane globalnom zdravstvenom situacijom.

To bi trebalo da dovede do najvišeg stepena uzbune SZO, čiji se početak očekuje 18. jula ili ranije, saopštio je juče generalni direktor te organizacije UN Tedros Gebrejesus.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: