Podeli vest

Na trgovanju do 13:15 časova po srednjoevropskom vremenu, evro je porastao za 0,15 posto na 1,00540 dolara.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evro
Foto: Pixabay

Evro se blago oporavio na popodnevnom trgovanju, preokrenuvši raniji trend pada koji ga je doveo na ivicu pariteta prema dolaru, ali je i dalje pod velikim pritiskom zbog potencijalne krize snabdevanja Evrope energijom i neizvesnosti vezanih za povećanje kamatnih stopa Evropske centralne banke (ECB).

Na trgovanju do 13:15 časova po srednjoevropskom vremenu, evro je porastao za 0,15 posto na 1,00540 dolara, izveštava Rojters i podseća da je ranije jutros pao na samo 1,00005 dolara.

Dolarski indeks, koji prati kretanje američke novčane jedinice prema korpi šest parnjaka, spustio se u međuvremenu na 108,10 poena sa jutrošnjeg najvišeg nivoa od oktobra 2002. godine od 108,56 bodova.

Jednomesečna implicirana volatilnost para evro/dolar, pokazatelj očeiivanih kolebanja, iznosi oko 12,5 posto, što je najviše od marta 2020.

Na slabljenje evra utiču sumorne procene ekonomskih izgleda Evropi zbog, kako se spekuiše, moguće produžene obustave isporuka ruskog gasa Starom kontinentu i posle 21. jula, kada bi trebalo da bude nastavljen protok preko gasovoda Severni tok 1, koji je trenutno prekinut zbog redovnog remonta.

Evropsku ekonomsku sliku je dodato pogoršalo danas objavljeni izveštaj nemačkog instituta za ekonomska istraživanja ZEW, koji pokazuje da se raspoloženje investitora u najvećoj evropskoj ekonomiji stropoštalo u julu na minus 53,8 poena sa junskih minus 28 poena.

Pored toga, analitičari navode kao jedan od faktora koji na tržištu izaziva averziju prema rizičnoj imovini neizvesnosti oko planova ECB-a vezanih za povećanju kamatnih stopa, prvo za 25 baznih poena u julu, a zatim za 50 baznih poena u septembru.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: