Podeli vest

Evro je prema poslednjim podacima se tržišta ojačao za 0,67 posto i trguje se za 1,04205 dolara, približavajući se četvoroipomesečnom najvišem nivou od 1,0481 dolara,

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evro
Foto: Shutterstock

Dolar se danas vratio na višemesečni minimum usled preokreta trenda pojačane tražnje investitora za zelenom novčanicom, koju je izazvao pad zalutalih raketa u Poljskoj, pošto se ispostavilo da je rakete verovatno ispalila ukrajinska protivvazdušna odbrana.

Evro je prema poslednjim podacima se tržišta ojačao za 0,67 posto i trguje se za 1,04205 dolara, približavajući se četvoroipomesečnom najvišem nivou od 1,0481 dolara, nakon objave podatka da je inflacija proizvođačkih cena u SAD pala više od očekivanja, izveštava Rojters.

Funta jutros nije reagovala na informaciju da je inflacija u Britaniji nastavlila rast dostigavši u oktobru 41-godišnji rekord, a kasnije se pridružila opštem trendu rasta, izazvanom popuštanjem geopolitičkih tenzija vezanih za pad raketa u Poljskoj, pri čemu je ojačala za 0,36 odsto na 1,1910 dolara.

Sajmon Harvi, šef za analize deviznih tržišta u kompaniji Maniks Jurop, kaže da je uzdržana reakcija funte na vest o inflaciji uglavnom bila rezultat ranije objavljenih prognoza Banke Engleske.

Britanija čeka sutra predlog novog budžeta, u kojem će, kako je već najavljeno, ministar finansija DŽeremi Hant objaviti povećanje poreza i smanjenje potrošnje.

Funta je u septembru pala na rekordno nizak nivo od 1,0327 dolara nakon što je Hantov prethodnik Kvasi Kvarteng najavio paket smanjenja poreza bez obezbeđenih budžetskih sredstava koja bi to pokrila.

Dolar se prema jenu trguje na nepromenjenom nivou od139,32 jena, blizu dvoipomersečnog minimuna od 137,67 zabeleženog u utorak.

Američka valuta je takođe pala za 0,5 procenata u odnosu na švajcarski franak na 0,9394 dolara, što je nedaleko od njemog sedmomesečnog minimuma.

Dolarski indeks, koji meri vrednost dolara prema korpi šest glavnih rivala, oslabio je za 0,44 procenta na 105,9 poena, navodi Rojters.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: