Podeli vest

Izuzetno jak toplotni talas pogodio je zapad Sjedinjenih Američkih Država u nedelju, a temperature su dostizale 53 stepena u Kalifornijskoj pustinji, dok su poplave nastavile da pustoše severoistok zemlje odnevši najmanje pet života, prenosi Rojters.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Agencija navodi da se blizu četvrtine američke populacije našlo u nedelju pod udarom velikih vrućina, delom zbog uporne toplotne “kupole” koja se stacionirala iznad zapadnih saveznih država. Upravo je toplotna “kupola” uticala da se stvore jake kiše na severoistoku, što je prognoza koja se predviđa i narednih dana, ako ne i nedelja, saopštila je američka Nacionalna meteorološka služba.

U okrugu Baks u Pensilvaniji, zbog jakog nevremena i poplava poginulo je najmanje pet osoba, a dva deteta, jedno staro dve godine, drugo devet meseci, vode se kao nestala.

“Nastavljamo potragu za decom. Ne odustajemo, uprkos svemu. Vreme jeste otežavajući faktor, ali u ovom trenutku nastavićemo sa operacijama i već smo odredili plan za ponedeljak”, rekao je u nedelju uveče šef vatrogasne službe Aper Mejkfilda, Tim Bruer.

Guverner Njujorka Kejti Houkl apelovala je na stanovnike te savezne države da izbegavaju da putuju dok ne prođu kiše, rekavši da prilikom takvih situacija automobil može postati “umesto mesta sigurnosti, mesto smrti”, ako prodre velika voda.

Očekuje se da će se padavine smanjiti danas, ali su već opustošile dobar deo severoistoka, a najgore je prošla država Vermont. Upozorenje na ekstremne vrućine važi od severoistoka zemlje, preko Kalifornije, do jugozapada i ka krajnjem jugu i Floridi. U Dolini smrti i Kaliforniji zvanično je izmereno 53 stepena Celzijusa, prema podacima američke meteorološke službe, ali je najviša temperatura zabeležena u centru za posetioce Doline smrti, Furnas Kriku, gde je izmereno 56 stepeni.

Najveća temperatura zvanično priznata na planeti, od kako se vrše merenja, izmerena je upravo u Furnas Kriku, 1913. godine i iznosila je 56,7 stepeni. Za to vreme u Feniksu u Arizoni, 17. dan zaredom zabeležena je temepratura iznad 43 stepena, pošto je izmereno 46 stepeni, a meteorolozi prognoziraju da će biti dostignut rekord iz 1974. godine, kada je 18 dana zaredom temperatura bila 43 stepena i više.

Italija u crvenom, Španija gori

Italija je izdala crveni meteo alarm za 16 gradova zbog veoma visokih temperatura, dok meteorolozi upozoravaju da će temperature dostići rekordne nivoe širom južne Evrope narednih dana.

Na španskom ostrvu La Parma koje pripada Kanarskim ostrvima, u međuvremenu, najmanje 4.000 ljudi evakuisano je zbog šumskog požara, izazvanog visokim temperaturama, koji još nije stavljen pod kontrolu, saopštile su vlasti. Španija, Italija i Grčka beleže veoma visoke temperature već nekoliko dana što nanosi štetu poljoprivredi, objavio je Rojters.

Novi anticiklon Haron, koji je juče došao u južnu Evropu sa severa Afrike, mogao bi da donese temperature iznad 45 stepeni Celzijusovih u pojedinim delovima Italije početkom naredne sedmice, tako da će biti oboreni toplotni rekordi. Grčka je zatvorila Akropolj tokom najtoplijeg dela dana u petak radi zaštite turista.

Italijanski ministar zdravlja Oracio Skilači rekao je juče za “Mesađero” da ne preporučuje turistima, posebno starijima, odlazak u rimski Koloseum kada je temperatura 43 stepena Celzijusovih. Pored italijanske prestonice, na snazi su i zdravstvena upozorenja u Firenci, Palermu i Bariju.

U Španiji je upozoreno na opasnost od šumskih požara zbog visokih temperatura, a meteorolozi najavljuju od ponedeljka čak i 44 stepena Celzijusovih u dolini Gvadalkivir blizu Sevilje na jugu zemlje. Najviša zabeležena temperatura u Evropi od 48,8 stepeni Celzijusovih, registrovana na Siciliji pre dve godine, mogla bi biti premašena narednih dana, posebno na italijanskom ostrvu Sardinija, rekli su meteorolozi.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: