Podeli vest

Evropska unija uspostavila je danas novi režim sankcija, kojim će biti uvedene restriktivne mere za sve one koji su u Rusiji odgovorni za ozbiljna kršenja ljudskih prava, kao i za ugrožavanje demokratije i vladavine zakona.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evropski parlament
Foto: Shutterstock

Kako je objavljeno na sajtu Saveta EU, odluka da se uspostavi novi režim sankcija ”deo je odgovora EU na ubrzanu i sistematsku represiju u Rusiji”.

Dodaje se da je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj predložio da EU uspostavi novi režim sankcija kao odgovor na smrt opozicionara Alekseja Navaljnog u sibirskom zatvoru u februaru i ozbiljnih kršenja ljudskih prava u Rusiji.

Novi okvir uključuje zabranu prodaje ili izvoza opreme u Rusiju koja bi mogla da se koristi za unutrašnju represiju, uključujući određeno vatreno oružje, municiju i bodljikavu žicu, kao i tehnologiju ili softver namenjen za nadgledanje ili presretanje telekomunikacija.

Novi režim sankcija se odnosi i na 19 pojedinaca, uključujući 13 sudija za koje se smatra da su odgovorni za kršenje ljudskih prava i jedan entitet – rusku Federalnu kazneno-popravnu službu.

”Federalna kazneno-popravna služba je poznata po rasprostranjenim i sistematskim zloupotrebama i maltretiranju političkih zatvorenika u Rusiji i odgovorna je za kaznenu koloniju u kojoj je Navaljni bio zatvoren”, saopštio je Savet EU.

Oni koji su danas imenovani podležu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama EU zabranjeno je da im stave sredstva na raspolaganje, saopštio je Savet EU.

Pojedinci sa liste sankcionisanih, takođe, podležu zabrani putovanja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: