Podeli vest

Ministri spoljnih poslova EU pozvali su danas Mađarsku da prestane da blokira upućivanje vojne pomoći za Ukrajinu u iznosu od milijardi evra.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert/FILE

Ministri su na današnjem sastanku pozvali šefa mađarske diplomatije Petera Sijarta da Budimpešta ne blokira vojnu pomoć EU Ukrajini u iznosu od oko 6,5 milijardi evra, prenosi Rojters.

Odluke EU o spoljnoj politici zahtevaju jednoglasnu podršku svih 27 država članica.

Italijanski ministar inostranih poslova Antonio Tajani rekao je da su sve članice EU protiv blokade i da žele da reše to pitanje, prenosi Rojters.

Čak i pre početka današnjeg sastanka 27 ministara spoljnih poslova EU, šef diplomatije Litvanije Gabrijelius Landsbergis optužio je Mađarsku za sistematsko blokiranje spoljnopolitičkih pozicija Unije.

Landsbergis je rekao novinarima po dolasku na sastanak u Briselu da gotovo sve diskusije i odluke EU blokira samo jedna zemlja – Mađarska.

Landsbergis je istakao da Mađarska blokira odluke EU o vojnoj pomoći EU Ukrajini, kao i početak pregovora o članstvu za Kijev, Gruziju i Jermeniju.

Estonija i Italija su takođe ranije izrazile nezadovoljstvo zbog toga što Mađarska blokira odluke EU.

Sijarto je ranije danas rekao da Mađarska neće podržati 14. paket sankcija Evropske unije protiv Rusije u sadašnjoj formi jer je to protiv interesa Budimpešte u oblasti energetike.

Sijarto je napisao na Fejsbuku da su njegove kolege iz Nemačke, Irske i Poljske napravile, kako je naveo, “scenu” na današnjem sastanku, ali da to nije moglo da promeni stav Mađarske.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: