Podeli vest

Ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon rekla je danas da će na neformalnom sastanku šefova diplomatija zemalja članica Evropske unije u Toledu biti reči o proširenju na Zapadni Balkan 2030. godine, koje je najavio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i poručila da zemlje regiona imaju veliku priliku da budu spremne da se pridruže EU.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

fajon
FOTO TANJUG/ FOTO STA/ TAMINO PETELINSEK/arhiva

“Pozvaću ministre da se potrudimo i razgovaramo o proširenju na taj region, pozvaću ih da učinimo nešto više da završimo proširenje na zapadni Balkan”, rekla je Fajon novinarima uoči sastanka u Toledu.

Mišel je ranije ove nedelje tokom Bledskog strateškog foruma rekao da je njegova procena da Evropska unija i Zapadni Balkan do 2030. godine treba da budu spremni za proširenje realan, ali ambiciozan cilj.

To je prvi put da je lider neke od institucija EU bio tako jasan u vezi sa datumom eventualnog prijema novih članica EU.

Mišel je rekao i da su se na poslednjem sastanku Evropskog saveta u junu svi lideri saglasili da će se o proširenju razgovarati na samitu u Granadi i objasnio da će Evropska komisija potom predstaviti izveštaj o proširenju, koji će biti osnova za debatu i donošenje odluka na redovnom sastanku u Briselu u decembru.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: