Podeli vest

Dve trećine građana Srbije protivi se uvođenju sankcija Rusiji, dok se 16 odsto ispitanika izjasnilo “za”, pokazuje najnovije istraživanje agencije Faktor plus koje je objavio Blic.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

beograd ljudi
Foto: Shutterstock

Kako je pokazano u istraživanju, petina građana ili 20 odsto ispitanika na ovo pitanje ne zna odgovor, odnosno nema stav.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kaže za Blic da je i dalje najveći procenat građana protiv sankcija i izjašnjava se lako, bez dubljih analiza.

“Često se govori da je 80 odsto građana protiv, ali moramo biti precizni. Postoje nijanse u odgovorima. Jer 20 odsto njih nije ”za”, ali nije ni protiv i na njihovo mišljenje bi mogle da utiču određene okolnosti”, naveo je Pejić.

U odgovoru na pitanje koji bi to mogli da budu opravdani razlozi da Srbija ipak uvede sankcije Rusiji, najveći procenat ispitanika, njih 78 odsto, navodi da bi to bilo u slučaju da Rusija prizna nezavisnost Kosova.

U slučaju da nam Evropska unija i SAD uvedu sankcije navelo je 56 odsto građana, još veće pritiske na našu zemlju kao razlog navelo je 26 odsto građana, veću ekonomsku pomoć Srbiji istaklo je 24 odsto.

Za 21 odsto građana ključna tačka koja bi ih navela da podrže uvođenje sankcija Rusiji bila bi ukoliko Rusi upotrebe nuklearno oružje, a još veću eskalaciju sukoba u Ukrajini bila bi dovoljna za devet odsto ispitanika.

“Ovi procenti pokazuju da protivljenje sankcijama nije bezuslovno, iako ne menja činjenicu da je većina protiv toga. Najviše ispitanika smatra da bi rusko priznanje Kosova bilo razlog da Srbija uvede sankcije Rusiji, ali misle da do toga neće doći”, pojasnio je Pejić.

Na pitanje hoće li nova Vlada Srbije uvesti sankcije Rusiji, 30 odsto ispitanih građana je reklo da neće, 31 odsto ističe da će razmisliti ozbiljno o toj opciji, 20 odsto kaže da je izvesno, a 18 odsto njih se izjasnilo da je malo verovatno.

Više od trećine ispitanika ili tačnije 36 odsto njih smatra da nema realne šanse da dođe do upotrebe nuklearnog oružja u rusko-ukrajinskom sukobu, 23 odsto ispitanika navodi da je malo verovatno, 22 odsto da se ne može do kraja isključiti, a 11 odsto njih kaže da je izvesno da će do toga doći, dok stav o ovom pitanju nema osam odsto ispitanih građana.

Upotrebe nuklearnog oružja u slučaju dalje eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba ne plaši se 36 odsto ispitanika, 23 odsto kaže da se plaši, ali da se nada da se neće dogoditi, 21 odsto navodi da se ne plaši, ali da ponekad pomisi na to i uznemiri se, dok 18 odsto njih kaže da se plaši i to svakim danom rata sve više, dok stav o ovome nema dva odsto ispitanika.

“Kako raste mogućnost upotrebe nuklearnog oružja, tako raste i strah kod građana. Kako je sukob eskalirao tako je i procenat uplašenih rastao. Inače, strah od rata je uvek u vrhu kada je reč o najvećim strahovima”, naveo je Pejić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: