Podeli vest

Britanska kraljica Elizabeta II suočila se sa pretnjom atentatom tokom posete SAD 1983. godine, pokazuju nedavno objavljeni dokumenti Federalnog istražnog biroa (FBI), preneo je BBC.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

kraljica
Foto: Shutterstock

FBI objavio je niz dokumenata koji se odnose na putovanja kraljice u SAD. Oni pokazuju da je FBI, koji je pomogao da se osigura bezbednost britanske kraljice tokom njenih poseta, bio zabrinut zbog pretnji IRA.

Pretnja atentatom izneta je policajcu u San Francisku.

Prema dosijeu, policajac koji je posećivao irski pab u San Francisku upozorio je federalne agente na poziv čoveka koga je sreo na mestu događaja. Policajac je rekao da mu je muškarac kazao da traži osvetu za svoju ćerku koju je “usmrtio gumeni metak u Severnoj Irskoj”. Pretnja je stigla 4. februara 1983, otprilike mesec dana pre posete kraljice Elizabete II i njenog supruga princa Filipa Kaliforniji. “Hteo je da pokuša da naudi kraljici Elizabeti i to bi uradio ili tako što bi bacio neki predmet sa mosta Golden gejt na kraljevsku jahtu “Britanija” kada plovi ispod, ili bi pokušao da ubije kraljicu Elizabetu tokom posete Nacionalnog parka Josemiti”, stoji u dokumentu.

Kao odgovor na pretnju, Tajna služba je planirala da “zatvori šetališta na mostu Golden gejt u trenutku približavanja jahte”. Nejasno je koje su mere preduzete u Josemitu, ali poseta je održana. FBI nije objavio detalje o hapšenjima.

Mnoge državne posete pokojne kraljice SAD-u, uključujući posetu Zapadnoj obali 1983. godine, dešavale su se tokom pojačanih tenzija u Severnoj Irskoj. Pokojna britanska kraljica je 1976. bila u Njujorku na proslavi 200. godišnjice. Dokumenti otkrivaju da je pilotu izdat poziv za prelet malim avionom iznad Bateri parka sa natpisom “Engleska, gubi se iz Irske”.

Kraljičin rođak lord Mauntbaten stradao je u bombardovanju IRA na obali okruga Sligo u Republici Irskoj 1979. godine. Uoči lične posete pokojne kraljice Kentakiju 1989. godine, interni dopis FBI je glasio “mogućnost pretnji britanskoj monarhiji uvek postoji od Irske republikanske armije (IRA)”.

U dopisu je stajalo da se “od Bostona i Njujorka traži da ostanu oprezni zbog pretnji kraljici Elizabeti II od strane članova IRA i da to dostave Luisvilu”, u Kentakiju. Poznato je da je pokojna kraljica, koja je posedovala trkačke konje, nekoliko puta tokom svog života posetila Kentaki da bi uživala u državnim konjičkim događajima, uključujući derbi u Kentakiju.

Tokom državne posete 1991. godine, pokojna kraljica je trebalo da gleda bejzbol utakmicu sa predsednikom Bušom. FBI je upozorio tajnu službu da “irske grupe” planiraju proteste na stadionu i da je “jedna irska grupa rezervisala veliki broj karata na tribinama” za utakmicu. Biro je NBS njuzu rekao da možda postoje “dodatni zapisi” osim onih koji su objavljeni ove nedelje, ali nije precizirao raspored njihovog objavljivanja.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

No post found!