Podeli vest

Ovaj film se rodio iz želje da ispriča parabolu o životu u strukturi sačinjenoj od prekinutih snova i ideja, kaže autor filma

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

film
Foto: Pixabay

Jubilarni 15. Beldocs festival otvoriće poetski dokumentarac, “Muzej revolucije”, nagrađivanog autora Srđana Keče, 11. maja u Domu omladine Beograda, najavili su danas organizatori.

Film kao polazišnu tačku uzima nikad dovršeni projekat izgradnje velikog muzeja u Beogradu, u slavu revolucije naroda Jugoslavije.

“Čast mi je da ovaj film otvara Beldocs, festival koji već godinama unazad neguje program pun filmskih dragulja i jača vezu dokumentarnog filma u Srbiji sa regionalnom i svetskom scenom. Premijera Muzeja revolucije u Srbiji je za mene poseban događaj. Nadam se da će publika u filmu pronaći jedan novi pogled na Beograd i na naše društvo, kao i bliskost sa životima koji su u njemu prikazani” kaže Keča, autor filma, povodom premijere Muzeja revolucije u Beogradu.

Kako kaže “ovaj film se rodio iz želje da ispriča parabolu o životu u strukturi sačinjenoj od prekinutih snova i ideja.

“Za mene to predstavlja suštinsko iskustvo postjugoslovenskih društava, ubrzano uključenih u neoliberalni proces i vrtoglave nivoe nejednakosti. Film se fokusira na one koje je taj proces ostavio najranjivijim i pronalazi ih u tami prostora Muzeja revolucije, koji pokreće alegorijski nivo priče” kaže Keča.

Mara Prohaska Marković, direktorka festivala Beldocs kaže da je raduje ideja što će dugo očekivana domaća premijera filma Muzeja revolucije biti na Beldocs festivalu. U okviru našeg programa, predstavljamo autore koji nude svežu perspektivu i inventivne stilove, među kojima je i Srđan Keča. Posetiocima festivala nudimo mogućnost da upoznaju nove glasove srpskog dokumentarnog filma. Premijere domaćih dokumentarnih filmova na Beldocs festivalu prikazuju ideje, ljude i događaje koji oblikuju našu stvarnost”, kaže Prohaska Marković.

Ovaj poetski dokumentarac kao polazišnu tačku uzima nikad dovršeni projekat arhitekte Vjenceslava Rićtera.

Reč je o planu izgradnje velikog muzeja u Beogradu u slavu revolucije naroda Jugoslavije, ali vizija sa početka 60-ih nikada nije odmakla dalje od izgradnje podruma. Danas, 60 godina kasnije taj zapu?teni prostor naseljavaju društveni izopštenici kasnog kapitalizma.

Priča prati devojčicu i njenu majku koje za život zarađuju čisteći šoferšajbne.

U vlažnoj, mračnoj zgradi, “podrumu revolucije”, živi i starica sa kojom devojčica gradi blizak odnos.

Na obodu grada koji se ubrzano transformiše, tri žene nalaze utočište jedna u drugoj.

Portretišući odrastanje unutar napuštenih ruševina utopijskog projekta, film istražuje odnos kolektivnih i individualnih snova, način na koji krah prvih nagriza druge, postavljajući pitanje o mestu na kom ti snovi i dalje žive.

Film je imao svetsku premijeru na IDFA festivalu u Amsterdamu (Holandija), gde je uvršten među dvanaest filmova nominovanih za nagradu Best First Feature (Najbolji prvi dugometražni film).

Prikazan je i na festivalima Human Rights Film Festival 2021 u Zagrebu, Hrvatska i filmskom festivalu u Trstu (Trieste Film Festival 2022), a za sada je selektovan i na čuvenom ovogodišnjem filmskom festivalu Hot Docs 2022 (Toronto, Kanada), kao i Crošing Europe 2022 (Linz, Austrija), Jean Rouć International Film Festival (Pariz, Francuska), te The Guadalajara International Film Festival (Gvadalahara, Meksiko).


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: