Podeli vest

Linda Van Gelder je pohvalila značajan oporavak Srbije nakon krize izazvane pandemijom

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

sb
FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa delegacijom Svetske banke koju je predvodila regionalna direktorka za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Linda Van Gelder koja je pohvalila značajan oporavak Srbije nakon krize izazvane pandemijom i istakla da zemlja beleži visoku stopu rasta bruto društvenog proizvoda od 7,5 odsto u 2021. godini.

Vučić je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa predstavnicima Svetske banke i njihovim doprinosom razvoju srpske ekonomije, istakavši da su pozitivne ocene najkredibilnijih svetskih finansijskih institucija najbolji pokazatelj napretka, koji je Srbija ostvarila u oblasti ekonomije, saopštila je pres služba predsednika.

Vučić i predstavnici Svetske banke razgovarali su o okvirima državne saradnje sa Svetskom bankom u narednih pet godina, zajmu za projekat razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja, programu Evropske unije „Zeleni rast“, sa posebnim osvrtom na razvoj energetskog sektora u Srbiji, saopštio je MUP.

„Zahvaljujući uspešnoj saradnji sa najznačajnijim svetskim finansijskim institucijama, uspeli smo da obezbedimo i dodatnih 380 miliona dolara od Razvojne banke Nemačke i Francuske za projekte u Srbiji“, rekao je Vučić dodajući da je za narednih pet godina dogovorena i realizacija okvirnog plana u visini od jedne milijarde dolara.

Plan obuhvata projekte razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja, energetske efikasnosti, modernizacije zdravstvenog, železničkog i rudarskog sektora, kao i zajam za razvojnu politiku zelenog rasta.

Vučić je istakao da očekuje podršku Svetske banke za unapređenje energetskog sektora Srbije kroz projekat Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji (SURCE), čiji je cilj povećanje energetske efiskanosti u pojedinačnim domaćinstvima u celoj zemlji.

Gelder je čestitala Vučiću pobedu ostvarenu na nedavno održanim izborima.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: