Podeli vest

Diplomski film u režiji Dore Jung na programu je 5. maja u čuvenom Auditorijumu Santa Margarita

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

film
Foto: Pixabay

U okviru zvanične selekcije venecijanskog Festivala kratkog filma Ca” Foscari, koji se ove godine održava od 3. do 7. maja, biće prikazan film “Presuda” Dore Jung, autorjke iz Srbije, saopštili su producenti.

Diplomski film u režiji Dore Jung na programu je 5. maja u čuvenom Auditorijumu Santa Margarita.

Ca” Foscari je prvi festival evropskog filma koji su pokrenili studenti italijanskih univerziteta uz podršku eminentnih profesora i profesionalaca iz sveta kinematografije, a pod umetničkom direkcijom Marije Roberte Novieli.

Inicijativa je rezultirala važnim međunarodnim konkursom otvorenim za studente filma iz celog sveta, koji je tokom 12 godina postao važan orijentir kako za mlade filmske umetnike, tako i za profesionalnce i publiku.

Festival promoviše širenje dostignuća u oblasti kinematografije i transmedija kroz saradnju sa međunarodnim školama za kinematografiju i distributerima.

Relevantni producenti, bioskopski stručnjaci, reditelji i glumci pridružuju se svake godine kao članovi žirija ili specijalni gosti.

Ove godine u žiriju su bili francuska rediteljka i scenarista Kolin Sero, reditelj dokumentarnog filma Frančesko Montanje, kao i dugogodišnja programska savetnica Venecijanskog filmskog festivala Marina Motin.

Auditorijum Santa Margarita iz IX veka se nalazi u najužurbanijem delu Venecije i poznat je po dragocenim freskama na tavanici. Već decenijama služi kao pozorište i bioskop.

Film “Presuda” Dore Jung, bio je podržan od strane Filmskog centra Srbije i Ženske sigurne kuće, a zatim ušao i u semifinale prestižnog Solunskog filmskog festivala, 2021. godine.

Film prati priču u kojoj advokat David Klug po službenoj dužnosti dolazi u pritvor kako bi preuzeo svoj prvi samostalni slučaj.

Na tom mestu, suočava se sa ženom koja je optužena za svirepo ubistvo muža. Ređaju se njegove posete istražnom zatvoru i David donosi odluku da svoju upornost upotrebi kako bi već unapred osuđenu majku odbranio i ukazao na jedan od najvećih problema društva, porodično nasilje.

“Moja inspiracija su ljudi. Svaki život bi mogao biti jedan film. „Presuda” je utemeljena na istinitoj priči. Mene je privukla njena kompleksnost i aktuelnost. Upoznala sam Vesnu Stanojević, koja mi je otkrila još mnogo priča, ali i psihološkog tereta koji je u slučajevima različitih žrtava zapravo sličan. Film je teskoban, nosi patnju, i nažalost predstavlja deo naše svakodnevice” kaže Dora Jung.

U filmu “Presuda“ igraju Hana Selimović, Miloš Timotijević, Lazar Ðukić, Dušanka Stojanović Glid , Srna Ðenadić i Danica Nikolić.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: