Podeli vest

Filmski program “Sećanje na … Žarko Laušević” kao omaž velikom jugoslovenskom i srpskom glumcu biće prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci od 13. do 17. decembra, najavljeno je na sajtu ove ustanove kulture.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ


Direkcija Kinoteke je odabrala 10 upečatljivih filmova Žarka Lauševića (1960-2023) iz veoma plodne, bogate karijere izuzetnog glumca, koji nas je nažalost zauvek napustio iznenada tog fatalnog datuma 15. novembra.

Program će biti otvoren 13. decembra sa debitantskim filmom Darka Bajića – “Direktan prenos” (1982), u kome glavnu ulogu tumači takodje nedavno pokojni Boris Komnenić (1957-2021), dok je Laušević odigrao efektnu epizodnu ulogu.

Darko Bajić je često sarađivao sa Žarkom Lauševićem, tako da je veliki glumac bio jedan od glavnih junaka TV serije “Sivi dom”, a nakon toga je popularni umetnik igrao u njegovim filmovima “Crni bombarder”, “Zaboravljeni” (takodje i serija), i poslednji – “Ime naroda” (2020).

Iste večeri će se emitovati tzada hit film “Šmeker” (1986) reditelja Zorana Amara, koji je Žarka Lauševića izbacio u prvi plan, kao otkačenog aktera jedne savremene romantične drame. Režiser Zoran Amar i Laušević su se družili u Americi proteklih decenija, gde su obojica živeli.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Narednog dana, 14. decembra, publika će se podsetiti negativne uloge Žarka Lauševića u drami “Oktoberfest” (1987) Dragana Kresoje, gde je vodeću ulogu imao Svetislav Bule Goncić.

Mnogima omiljeni film u kome je Laušević igrao jeste “Dogodilo se na današnji dan” (1987) koji će se iste noći davati, prema scenariju Deane Leskovar, u režiji Miroslava Lekića, takodje “redovnog” reditelja Lauševića, kome je popularni dramski umetnik bio omiljeni glumac.
U ovom filmu igraju – Srđan Žika Todorović, Olja Bećković, Nebojša Bakočević, Zoran Cvijanović, Aleksandar Berček, Vesna Trivalić, i mnogi drugi.

Petak, 15. decembar rezervisan je za još dva antologijska ostvarenja, od kojih je prvi “Braća po materi” (1988) prema istoimenom romanu Jovana Radulovića, koji potpisuje i scenario sa rediteljem Zdravkom Šotrom, dok igraju Žarko Laušević, Slavko Štimac, Mira Furlan, Petar Božović, Dragan Bjelogrlić, Sonja Savić.
Drugi je erotični ljubavni film “Oficir s ružom” (1987) Dejana Šoraka, izuzetan jugoslovenski film koji donosi besmrtan emotivni glumački tandem – Žarko Laušević i Ksenija Pajić.

U subotu, 16. decembra na veliki ekran stiže “Stela” (1990) Petra Krelje, gde su Lauševiću partneri – Anja Šovagović, Miodrag Krivokapić Brik, i na žalost svi preminuli – Mira Furlan, Ivo Gregurević i Davor Janjić.
Ta subota će biti zaista posebna i emotivna, jer će se prikazati i čuveno ostvarenje “Kaži zašto me ostavi” (1993), u režiji Olega Novkovića, prema scenariju nedavno pokojnog Srđana Koljevića, a poznata je pesma istog naslova koju je izvodila glumica Ana Sofrenović.
Osim Žarka Lauševića, ovde igraju – Milica Mihailović, Dragan Jovanović Gagi, Stevo Žigon, Milutin Mima Karadžić, Predrag Pepi Laković, Ljubiša Samardžić, Rahela Ferari, Slavko Štimac, Danilo Bata Stojković, Katarina Gojković.

Nedelja, 17. decembar odredjena je za finale ovog ciklusa – omaža Žarku Lauševiću, kada će se prikazati još dva filma Miroslava Lekića – “Nož” (1999) prema romanu Vuka Draškovića, gde su Lauševiću partneri – Bojana Maljević, Aleksandar Berček, Petar Božović, Nikola Kojo, Svetozar Cvetković, kao i antologija “Bolje od bekstva” (1993).
Upravo taj drugi film pripoveda jednu tešku dramu, i kao da život piše romane, priču iz filma sa tragičnim posledicama, Laušević će doživeti uživo baš te godine, jednog nesrećnog 31. jula u Podgorici ili Titogradu.
Scenario za film “Bolje od bekstva” napisao je Siniša Kovačević, dok igraju – Žarko Laušević, Aleksandar Berček, američka glumica Kler Bekman, Renata Ulmanski, Mirjana Karanović, Branislav Ciga Jerinić, dok gostuju Olja Bećković, Jagoš Marković i Toma Zdravković.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Tokom sledeće godine biće održana premijera filma “Ruski konzul” takodje prema režiji Miroslava Lekića, po romanu Vuka Draškovića, koji je Laušević snimao sa već odmaklom bolesti, i snimio je sve do kraja, ipak je on vodeći – glavni glumac sa naših prostora.

U amanet nam je ostavio još novih filmova i serija koje polako ulaze u post-produkciju i biće tako predstavljen serijal omaža jednog od najzanimljivijih i najboljih dramskih umetnika kod nas, tokom 2024. godine.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: