Podeli vest

Međunarodni filmski festival Giffoni je jedan od najpoznatijih festivala dečijeg filma na svetu, sa tradicijom dugom više od 50 godina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

film
Foto: Shutterstock

Dugometražni igrani film “Leto kada sam naučila da letim” reditelja Radivoja Andrića, nastao uz podršku i Filmskog centra Srbije, osvojio je Specijalnu Grifon nagradu za životnu sredinu na upravo zavrženom 52. festivalu filmova za decu i omladinu Giffoni na jugu Italije, sopštili su iz Filmskog centra Srbije.

U obrazloženju, žiri ističe da se “Specijalna nagrada Grifon CIAL za životnu sredinu ove godine ide igranom filmu koji se bavi temama porodičnog života i osećanja.

“Ove teme su prihvaćene od prirode koje predstavljaju pozadinu moderne i dirljive priče. Iako fokus radnje nije isključivo ekološki, nagrada za životnu sredinu pripala je ovom igranom filmu zbog čvrstog odnosa između glavne junakinje Sofije i hrvatskog ostrva i mora koji je hrane i štite u najtežim godinama, života mlade žene” piše u saopštenju žirija

Međunarodni filmski festival Giffoni je jedan od najpoznatijih festivala dečijeg filma na svetu, sa tradicijom dugom više od 50 godina.

Održava se u malom italijanskom gradu Giffoni Valle Piana u Kampaniji, u južnoj Italiji, u blizini Salerna i Napulja, a svake godine festivalu prisustvuje više od 2.000 dece iz nekoliko zemalja širom sveta, a oni i ocenjuju filmove i odlučuju o nagradama.

Ovo je četvrta međunarodna nagrada za “Leto kada sam naučila da letim”. Prethodno, film je osvojio nagradu Evropske asocijacije filma za decu (ECFA), koja se dodeljuje najboljem evropskom filmu na festivalu BUFF u Malmeu, kao i dve nagrade na nedavno završenom Pulskom filmskom festivalu, uključujući i nagradu publike.

Film je u zemlji i regionu do sada pogledalo više od 200.000 gledalaca.

Početkom avgusta počinje distribucija film u Hrvatskoj, a početkom sledeće godine i u više od deset evropskih zemalja.

Uloge u filmu “Leto kada sam naučila da letim” tumače Klara Hrvanović, Olga Odanović, Snježana Sinovčić, Žarko Laušević, Luka Bajto i Ema Kereta Rogić. Prema knjizi Jasminke Petrović, scenario je napisala Ljubica Luković, a producenti su Maja Popović Milojević i Milan Stojanović iz beogradske kuće “Sense Production”.

Film je koprodukcija Srbije, Hrvatske, Bugarske i Slovačke, a podržan je od strane filmskih centara ovih zemalja, kao i od strane programa Kreativna Evropa MEDIA i Fonda Saveta Evrope Eurimages.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: