Podeli vest

Finski multimilioner Anders Viklef (76) kažnjen je sa 121.000 evra zbog prebrze vožnje, pošto je prekoračio brzinu od 30 km/h. U Finskoj se kazne izriču prema prihodu prestupnika, piše Gardijan.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

vožnja auto
Foto:Shutterstock

Viklef je za “Nia Aland”, novine na Olandskim ostrvima, autonomnoj finskoj regiji u Baltičkom moru, izjavio da mu je žao i dodao da je počeo da usporava, ali da pretpostavlja da se to nije dogodilo dovoljno brzo.

Viklef, predsednik i osnivač holding kompanije čiji su godišnji prihodi 350 miliona evra, rekao je da se ograničenje brzine “iznenada” promenilo sa 70 km/h na 50 km/h, u trenutku dok je on vozio 82 km/h. Kazne za saobraćajne prekršaje u Finskoj se zasnivaju na težini prekršaja i prihodima prestupnika, što policija može odmah da proveri telefonom tako što se povezuje sa centralnom bazom podataka poreskih obveznika.

Činjenica da je Viklef prethodno dva puta kažnjen zbog prekoračenja brzine bila je otežavajuća okolnost. Oduzeta mu je i vozačka dozvola na 10 dana. Biznismen, po kome je ime dobila Viklef Holding Arena, glavni stadion ostrva u regionalnoj prestonici Mariehamnu, kažnjen je sa 63.680 evra 2018. godine, pet godina nakon što je dobio kaznu od 95.000 evra za isti prekršaj. On je rekao da se nada da će navac od kazne koja mu je izrečena biti potrošen korisno.

“Čuo sam da vlada želi da uštedi 1,5 milijardi evra na zdravstvu u Finskoj, tako da se nadam da moj novac može da popuni tu prazninu”, rekao je Viklef.

Finska izriče kazne prema kliznom principu za niz prekršaja, uključujući krađu u prodavnicama i kršenje zakona o hartijama od vrednosti i finansijskoj trgovini. Kažnjavanje je progresivno, što znači da je kazna veća što prestupnik više zarađuje.

Smatra se da je Švajcarska, koja koristi sličan sistem kažnjavanja, izrekla najveću saobraćajnu kaznu – 3.600 franaka dnevno tokom 300 dana, ili oko 1,1 milion evra, za švedskog vozača koji je uhvaćen da vozi 290 km/h između Berna i Lozane.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: