Podeli vest

Šefica EK je rekla je da odluka Gasproma o prekidu isporuka gasa Poljskoj i Bugarsko predstavlja „još jedan pokušaj Rusije da koristi gas kao instrument ucene“

Autor : Bilten.rs , Izvor : tanjug

fon
Ursula fon der Lajen, Foto: Shutterstock

Zvaničnici Evropske unije vode hitne pregovore o gasu nakon odluke Rusije da naglo prekine isporuke Poljskoj i Bugarskoj, izjavila je danas predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Šefica EK je rekla je da odluka Gasproma o prekidu isporuka predstavlja „još jedan pokušaj Rusije da koristi gas kao instrument ucene“, prenela je agencija AP.

Fon der Lajen je, kritikujući oštro postupak Moskve na sastanku Grupe za koordinaciju gasa koji je u toku, rekla da je to “neopravdan i neprihvatljiv”” potez koji pokazuje “”nepouzdanost Rusije kao snabdevača gasom””.

Ona je dodala da je 27 zemalja regiona spremno da izdrži obustavu ruskih isporuka gasa.

„Države članice su napravile planove za vanredne situacije upravo za takav scenario i EK radi sa njima u koordinaciji i solidarno. Planiramo koordinisan odgovor EU (na rusku obustavu). Takođe ćemo nastaviti da radimo sa međunarodnim partnerima kako bismo obezbedili alternativno snabdevanje gasom”, rekla je fon der Lajen i poručila: “Evropljani mogu da računaju na našu punu podršku”.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: