Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen izjavila je da je potrebno razviti mere na globalnom nivou za zaštitu od rizika povezanih sa razvojem veštačke inteligencije (AI).

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Tanjug/AP Photo/Evelyn Hockstein, Pool

“Verujem da Evropa i njeni partneri moraju da razviju novi globalni okvir za rizike povezane sa veštačkom inteligencijom. To bi trebalo da nas zaštiti od sistemskih društvenih rizika i istovremeno podstiče ulaganja u sigurne i odgovorne sisteme veštačke inteligencije”, rekla je šefica EK juče na trećoj sesiji G20 u Nju Delhiju, saopštila je EU.

Prema njenim rečima, ključno pitanje je kako koristiti tehnologije koje se brzo menjaju.

“Značajno je da čak i kreatori i pronalazači AI pozivaju političke lidere da regulišu ovu oblast. U EU smo uveli prvi zakon o veštačkoj inteligenciji 2020. Želimo da promovišemo inovacije dok gradi poverenje“, rekla je Fon der Lajen. Na globalnom nivou, dodala je, „postoji potreba da se dopre do šire zajednice Ujedinjenih nacija“.

Ona smatra da će biti potrebno „telo slično IPCC-u (Međuvladin panel za klimatske promene)”, a za to je potrebno više rada sa naučnicima, preduzetnicima i inovatorima.

„Oni moraju da pruže znanje o rizicima povezanim sa veštačkom inteligencijom, kao i o potencijalnim koristima za čovečanstvo“, zaključila je predsednica EK.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ