Podeli vest

EU će postepeno prekinuti uvoz, na uređen način, pri čemu će kupovine ruske sirove nafte biti ukinute u roku od šest meseci, a rafinisani proizvodi do kraja 2022.godine

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Ursula fon
Foto: Shutterstock

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela je danas u Evropskom parlamentu detalje o šestom paketu sankcija protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu, najavljujući potpuno okončanje zavisnosti Evropske unije od ruske nafte.

Prema njenim rečima, novi paket će obuhvatiti četiri različite vrste sankcija.

„Postepeno ćemo okončati snabdevanje ruskom sirovom naftom u roku od šest meseci i uvoz rafinisanih proizvoda do kraja godine”, rekla je fon der Lajen, što je naišlo na aplauz poslanika u Evropskom parlamentu, prenosi Rojters.

Šefica Evropske komisije je istakla da novi paket, koji će biti usvojen narednih dana, podrazumeva potpunu zabrana uvoza sve ruske nafte, i pomorskim i konpenim cevovodima, uključujući i sirovu naftu i derivate.

„Neće biti lako. Neke zemlje članice su jako zavisne od ruske nafte. Ali, jednostavno moramo to da uradimo”, rekla je fon der Lajen predstavljajući predlog, za koji je potrebna saglasnost svih 27 zemalja EU da bi stupio na snagu.

Pored toga, na meti kaznenih mera EU u novom paketu su i visoki ruski vojni oficiri koji su počinili ratne zločine u Buči i Mariupolju, navela je fon der Lajen dodajući: „Znamo ko ste, nećete se izvući sa tim”.

Prema njenim rečima, treća mera se odnosi na isključenje tri velika ruska državna medija iz EU kablovske, satelitske ili internet mreže, dodaje britanska agencija, ne precizirajući o kojim je emiterima reč.

„Neće im više biti dozvoljeno da distribuiraju svoje sadržaje u Evropskoj uniji, u bilo kom obliku ili formi, bilo preko kablovske mreže, preko satelita, na internetu ili putem pametnih aplikacija”, poručila je fon der Lajen.

Ona je ruske medije koji će biti isključeni iz medijskog prostora u EU nazvala „glasnicima koji agresivno šire laži i propagandu (ruskog predsednika Vladimira) Putina”.

„Ne bi trebalo da im više dajemo prostor da šire te laži”, dodala je.

Takođe, kao četvrtu meru, najavila je isključenje najveće ruske banke, Sberbanke, iz globalnog SWIFT sistema međubankarskih transakcija.


bilten logo

www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI: