Podeli vest

Putin ne može pobediti u ovom ratu, a Ukrajina mora pobediti. To je sasvim jasno, kazala je Ursula fon der Lajen.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

fon der lajen
FOTO TANJUG/ FOTO STA/ TAMINO PETELINSEK

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas, na otvaranju 17. Bledskog strateškog foruma, da ruski predsednik Vladimir Putin ne sme pobediti u ratu sa Ukrajinom, već Ukrajina navodeći i da EU podržava integracije Zapadnog Balkana u EU, od čega zavisi napredak regiona.

Fon der Lajen je istakla da će EU nastaviti da podržava Ukrajinu navodeći da je ovogodišnja tema foruma – posledice rata u Ukrajini na Evropu i svet najrelevantnije pitanje u ovom trenutku.

Ističe da mnogo toga zavisi od snage demokratije, ali i od kapaciteta EU da sačuva fundamentalne principe i pruži otpor agresiji.

“Moramo da zaštitimo naše vrednosti i naše prijatelje. Svet pomno prati naš odgovor na rusku agresiju“, naglasila je ona.

Predsednica EK podseća da su Rusija i Kina početkom ove godine otvoreno pričale o bezgraničnom prijateljstvu, a da je samo nekoliko nedelja nakon toga Rusija započela rat u Ukrajini.

“Poruka ne može biti jasnija. Ako želimo sačuvati osnovne principe, kao što su samoopređeljenje i nepovredivost granica, Putin ne može pobediti u ovom ratu, a Ukrajina mora pobediti. To je sasvim jasno“, kazala je ona.

Podsećajući da je EU uvela niz “oštrih sankcija“ Rusiji, Fon der Lajen je najavila nove i veće sankcije.

Smatra da sankcije nanose „kolosalnu štetu sposobnosti Kremlja u vođenju rata“ i ističe da će EU podržavati Ukrajinu dok god bude bilo potrebe za tim.

“Činimo to za Ukrajinu, činimo to za očuvanje naših evropskih vrednosti i da pokažemo Rusiji i svetu da se kršenje međunarodnih pravila skupo plaća“, kazala je i istakla važnost strateškog delovanja na jačanju sopstvenih i slabljenju ruskih kapaciteta delovanja, ali i jačanja demokratije i u kontekstu Zapadnog Balkana.

Kako kaže, Evropa mora pre svega prestati da bude zavisna od “prljavog“ ruskog fosilnog goriva i dodaje da je neophodno nastaviti sa reformom energetskog tržišta Evrope kako bi se zaustavilo poskupljenje struje i energenata.

Govoreći o evropskim integracijama Zapadnog Balkana, predsednica EK kaže da će EU nastaviti da pruža podršku regionu, kao i da su veoma važni iskoraci koje su napravile Severna Makedonija i Albanija.

“Naši prijatelji na Zapadnom Balkanu su deo naše evropske porodice. Prosperitet Balkana u potpunosti zavisi o integraciji regiona u ostatak Evrope. Najvažnije je što ljudi Zapadnog Balkana velikom većinom žele da se priključe Evropskoj uniji“, kazala je.

Podsetila je da je u proteklih nekoliko godina došlo do usporavanja integracija zemalja Zapadnog Balkana.

Ističe da EU ima strateški interes da sve zemlje Zapadnog Balkana nastave svoj put ka članstvu u Uniji i naglašava da je neophodno ubrzati ekonomske integracije i ojačati kredibilitet procesa integracija u EU.

Zaključila je da je stabilnost Zapadnog Balkana ujedno i evropska stabilnost, kao što je i prosperitet Zapadnog Balkana, takođe evropski prosperitet.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: