Podeli vest

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je danas odgovarajući na pitanje da li je realno da zemlje zapadnog Balkana postanu deo evropske zajednice do 2030. godine da je proširenje na vrhu agende EU, a da se proces pristupanja zasniva na zaslugama.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Tanjug/FOTO TANJUG/ NEMANJA JOVANOVI

“Proces pristupanja se zasniva na zaslugama, neke zemlje napreduju brzo, neke su sporije, i smatramo da je fer da se takav proces zasniva na zaslugama”, rekla je Fon der Lajen na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem odgovarajući na pitanja novinara.

Ona je istakla da postoji i drugi element u procesu pristupanja kao što je rat u Ukrajini koji je doveo do dubokih geopolitičkih promena i turbulencija.

“Činjenica je takođe da se, kao što sam rekla da EU na vrhu svoje agende ima temu proširenja, ali mi momramo da se spremamo za proširenje i takođe zemlje kandidati moraju da budu spreme za proširenje”, rekla je Fon der Lajen. Sada postoji zamah, dodala je, koji je potrebno iskoristiti, jer kako je rekla pokazuje pozitivne stvari – kako to možemo da uradimo.

“Kako to možemo da realizujemo, da imamo proširenje ka zemljama u procesu. Mi moramo da uradimo domaći, i vi svoj i iskorisitimo ovaj trenutak”, rekla je fon der Lajen.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: