Podeli vest

Na pitanje Tanjuga da li pozdravlja povoljan gasni aranažman Srbije i Rusije, Fon Kramon je rekla da je to samo najava i da detalji dogovora nisu poznati

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

fon kramon
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Poslanica Evropskog parlamenta Viola fon Kramon smatra da je uvođenje sankcija Moskvi u interesu Beograda, uz ocenu da se uticaj Rusije u Srbije mora smanjiti, a da je Evropska unija najbolji partner za to, ali da nije na Uniji da primorava bilo koga.

“Ta odluka mora da dođe iznutra, iz razumevanja. Vlada Srbije treba da razume da ukoliko želi da bude deo kluba, deo EU, to ide uz vrednosti, norme i standarde Unije”, rekla je Fon Kramon odgovarajući na pitanja novinara sa kojima je razgovarala u Beogradu danas posle podne, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na pitanje Tanjuga da li pozdravlja povoljan gasni aranažman Srbije i Rusije, važan zbog dalje ekonomske održivosti zemlje, Fon Kramon je rekla da je to samo najava i da detalji dogovora nisu poznati.

“To je samo najava sprazuma, bio je to telefosnki razgovor predsednika Srbije i Rusije i nemamo ništa napismeno, ne znamo detalje, da li će vam Rusija obebzediti potreban pun kapacitet gasa, po kojoj prosečnoj ceni…. i da li će deo biti obezbeđen iz EU”, rekla je Fon Kramon.

Važno je, kaže, i pitanje kako može biti organizovano snabdevanje energentima i zašto Srbija ne gleda u budućnost, kada je reč o obnovljivim izvorima energije.

Na pitanje da li je sa predsednikom Vučićem razgovarala o amandmanu koji podnela na Nacrt rezolucije o Srbiji, a tiče se Ruskog humanitarnog centra u Nišu, kaže da tu temu niko nije pominjao.

Navela je da taj zahtev kojim je tražila ukidanje Centra u Nišu, nije samo zahtev Zelenih, već i grupe evroparlamentaraca koji su veoma zabrinuti zbog, kako tvrdi, “takozvanog humanitarnog centra” u Nišu.

“Svi zajedno želimo da vidimo smanjen uticaj Rusije, kako god se on zove, diplomatski, humanitarni … Zajednički interes svih nas je da niko ne bude pod uticajem nekoga ko vodi krvavi rat u našem susedstvu, na istoku Evrope”, smatra Fon Kranom.

Dodala je da Srbija treba da zna šta želi, sa čime se slaže i da određeni stavovi imaju odraz i na ekonomiju.

Kao jednu od tema razgvora, Fon Kramon je navela pitanje energenrtske efiksnosti i ulaganja u obnovljive energije, te kako na tom polju mogu da pomognu bilateralni fondovi i krediti.

Dodala je da je bilo reči i o vladavini prava, demokratiji i slobodi medija.

“Želimo da vidmo promenu na medijskoj sceni, nacionalnu frekvenciju za nevzavisne medije, radujemo se novoj vladi i impelmentaciji novih reformi”, rekla je ona.


bilten logo
RIVELKOM-reklama

POSLEDNJE VESTI: