Podeli vest

Premijer Mađarske je poručio da je “spreman da podrži šesti paket sankcija” ako se daju odgovori i garancije za bezbedno snabdevanje Mađarske energentima

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

orban
Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je danas da evropski predlog o embargu na uvoz ruske nafte ”nije dobar” i da kompromisa među zemljama članicama o šestom paketu sankcija još nema.

Premijer Mađarske je, dolazeći na samit EU lidera, poručio da je “spreman da podrži šesti paket sankcija” ako se daju odgovori i garancije za bezbedno snabdevanje Mađarske energentima.

”Rešenje koje izuzima naftovode nije loše, ali trebaju nam garancije da, u slučaju problema sa naftovodom koji prolazi kroz Ukrajinu, imamo pravo da uzimamo rusku naftu iz drugih izvora. Ako to dobijemo, onda je u redu”, rekao je Orban.

”Pozicija Mađarske je vrlo jednostavna. Energetika je ozbiljno pitanje. Prvo nam trebaju rešenja, a onda sankcije. U prvih pet paketa sankcija prvo smo uvodili sankcije, a onda tražili rešenja za posledice. Pošto je energetika ozbiljno i rizično pitanje moramo da prvo imamo rešenja, a onda da uvodimo sankcije. Za sada nemamo rešenja”, poručcio je Orban.

Orban je za nepostizanje dogovora o šsestom paketu sankcija optužio Evropsku komisjiu navodeći da je iznela predlog o embargu na rusku naftu a da nije pružila odgovor na pitanje o bezbednosti snabdevanja energentima Mađarske.


bilten logo

POSLEDNJE VESTI: