Podeli vest

Među skrivenim blagom Evrope Forbs je uvrstio i jedan grad u našem komšiluku, pa je preporuka, ako ga niste posetili, da prvo odete tamo.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Bilten.rs

Foto:Pixabay

Forbs piše da iako su privlačnost popularnih turističkih gradova poput Londona, Barselone ili Pariza neosporna, ako tražite destinaciju sa manje guzve, avantura koja nije toliko otrcana može biti upravo ono što tražite.

Ovo je šest predloga manje poznatih destinacija za odmor koje nudi Forbs.

Kotor, Crna Gora

Kao najlepši utvrđeni grad u Crnoj Gori, Kotor je proglašen od strane Lonely Planeta za najbolji grad koji treba posetiti u svetu, ali za razliku od popularnih turističkih destinacija u susednoj Hrvatskoj, nije toliko pretrpan turistima. Staro gradsko jezgra Kotora, koja datira između 12. i 14. veka, UNESCO je svetska baština, a posetilac može provesti mnogo srećnih sati šetajući lepim ulicama, piše Forbs.

Montpellier, Francuska

Iako obala Languedoc-Roussillon nije očigledna destinacija kao Azurna obala, ima jednako toga za ponuditi s manje gužve, čak i u vrhuncu sezone. A Montpellier, srednjovekovni grad osnovan oko 1200. godine, odlična je baza za posetu regionu. LJubitelji kulture će uživati u Fabre muzeju, sa evropskim delima od renesanse do danas, i celom krilu posvećenom savremenom umetniku, Pierre Soulagesu. Ako posetite leti, godišnji muzički festival Radio France predstavlja vrhunske međunarodne talente s stotinama uglavnom besplatnih koncerata klasične, operske, džez i DJ muzike.

Stavanger, Norveška

Stavanger je poznat kao naftna prestonica zemlje od otkrića Ekofisk polja 1969. godine. Dalja otkrića u Severnom moru transformisala su Norvešku iz siromašnog evropskog rođaka u jednu od najbogatijih zemalja na svetu. Grad je takođe postao najbolja gastronomska destinacija u zemlji i ima dva restorana sa Michelin zvezdama. Stavanger je iznenađujuće umetnički grad, s Kunstmuseumom, muzejem savremene umetnosti i procvetalom umetničkom zajednicom čiji su studiji često otvoreni za javnost. Takođe je neophodno posetiti fascinantni Muzej nafte, koji koristi angažujuće i interaktivne izložbe da pokaže kako se formiraju nafta i gas, kako se nalaze resursi ispod morskog dna i kako se vrše bušenje i proizvodnja.

Vigo, Španija

Prostrana ribarska luka Vigo u Galiciji, severnoj Španiji, ima drevne rimske ruševine, neoklasične crkve, divan stari grad i najbolji hobotnicu koju ćete ikada probati. MARCO, muzej savremene umetnosti smešten u nekadašnjem zatvoru i sudu u Vigu (1880), nema stalnu kolekciju, ali ima redovne privremene izložbe. Za divan izlet, uzmite trajekt do obližnjih ostrva. Prelepa ostrva Cies s plažom Rodas opisana je kao “najbolja plaža na svetu” s tirkiznim vodom i belim peskom.

Talin, Estonija

Talin ima manje od pola miliona stanovnika, ali njene čari su kao kod mnogo većih gradova. Mnoštvo muzeja i galerija, istorijski stari grad koji je svetska baština, jaka kultura hrane i duga peščana plaža na obodu grada, okružena borovom šumom, samo su neke od atrakcija Talina. Šetnja oko slikovitih kaldrmisanih ulica istorijskog starog grada s njegovim zidinama i kulama je obavezna.

Gaziantep, Turska

Za ljubitelje istorije, Gaziantep mami svojim drevnim šarmom, prožetim kulturnim, verskim i gastronomskim blagom koje seže 6000 godina unazad. Strateški smešten u jugoistočnoj Turskoj, duž istorijskih trgovinskih puteva blizu granice Sirije i kao raskrsnica civilizacija, grad je fascinirajuće mesto za provedene nekoliko dana. Obavezno posetite muzej mozaika Zeugma, koji čuva jednu od najvažnijih kolekcija mozaika na svetu, većinu otkrivenu na rimskom lokalitetu Belkıs-Zeugma. Najpoznatija eksponata je “Ciganska devojka”, iako su podjednako impresivni ogromni, detaljni mozaici na podu.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: