Podeli vest

Od početka ove godine Hrvatskoj se primenjuje nov model fiskalizacije napojnica, koje se sada mogu ostavljati i bezgotovinskim platnim karticama, a utvrđen je i neoporezivi iznos od 3.360 evra godišnje po osobi, dok će se iznosi napojnica iznad toga oporezivati po stopi poreza na dohodak, prenosi Hina.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Udruženje ugostiteljskih delatnosti HGK (Hrvatske privredne komore) snažno se zalagalo i istrajalo na, kako ističu iz HGK, na primeni modela fiskalizacije napojnica, što je i implementirano zadnjim krugom poreske reforme.


“Iznosi naplaćeni karticama nose u proseku 80 posto prihoda ugostiteljskog objekta, a sada gosti mogu i pri plaćanju karticama da ostave napojnicu”, kaže direktorka Sektora za turizam HGK Andreja Vukojević, koja dodaje da to predstavlja “stimulišući potez za sektor ugostiteljstva i vrlo pozitivnu stvar za privlačenje i zadržavanje radnika u sektoru”.


Po novom modelu napojnicu je moguće ostaviti i gotovinom i karticama, ako korisnici procene da žele da ostave napojnicu i u kojem iznosu, te se, objašnjavaju iz HGK, povezuje uz izdati račun i evidentiraju podaci o iznosu napojnice i načinu njenog davanja (gotovina ili kartica).


“Važno je napomenuti da se na računu ne prikazuje iznos napojnice. Na prijavu napojnica primenjuju se sva pravila kao i kod izdavanja računa, a prijavljena napojnica je izuzeta iz blagajničkog maksimuma”, dodaju iz HGK.


Kako se udeo bezgotovinskih oblika plaćanja stalno povećava, očekuje se i da će potrošači pozitivno reagovati i na ovu novost.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI:

saracin

VUČIĆ DANAS dočekuje SARACINA

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim izaslanikom Nemačke za Zapadni Balkan Manuelom Zaracinom, saopštila je Služba…