Francuska je uništila i ponovo iskovala 27 miliona novčića, nakon što joj je iz Evropske unije rečeno da način na koji su prikazane zvezde na zastavi EU nisu u skladu sa standardima Evropske komisije.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

Foto: Pixabay

Kovnica novca “Monnaie de Paris” proizvela je novčiće od 10, 20 i 50 centi u novembru, međutim iako prema zakonu EU zemlje mogu da menjaju dizajn evra na nacionalnom nivou na svakih 15 godina, za to je potrebno odobrenje Evropske komisije, prenosi Politiko.


Francuska je neformalno kontaktirala Komisiju u novembru, pre nego što je poslala zvaničan zahtev za odobrenje zahteva, ali je kovnica nastavila sa radom bez čekanja odluke Evropske unije.
Nakon toga je Evropska komisija uputila neformalno upozorenje u kojem se naglašava da novi dizajn nije u skladu sa pravilima EU.


Portparol Komisije je odbio da komentariše neformalnu komunkaciju sa Francuskom, ali je potvrdio da je francuski trezor formalno podneo predlog za ispravljeni dizajn 12. decembra, koji je dobio odobrenje Evropske unije 21. decembra.


Dizajn novih novčića koji je predložila francuska vlada i koji je odobrila Evropska komisija i dalje nije predstavljen javnosti, ali biće otkriven pre proleća ove godine, saopšteno je iz francuskog ministarstva ekonomije.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: