Podeli vest

Više od 45 uglednih naučnih radnika u Francuskoj, koji su učestvovali u izradi studije o problemu zavisnosti, potpisalo je pismo u kojem pozivaju državu da promoviše mesec apstinencije od alkohola.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

PARIZ
Foto


Grupa uglednih akademika i lekara, stručnjaka za bolesti zavisnosti, ocenila je da država ne radi dovoljno na kampanji koja bi upozoravala na rizike od konzumacije alkohola i apelovala na vladu da podrži mesec bez alkohola, tzv. “suvi januar”, piše Gardijan.


“Suvi januar”, koji je počeo u Velikoj Britaniji pre 10 godina, predstavljen je u Francuskoj 2020. godine kao “januarski izazov” koji su promovisale zdravstvene i dobrotvorne organizacije.
Popularnost ove inicijative je porasla i više od 60 odsto Francuza želi da se uključi u nju u 2024. godini, pokazali su rezultati ankete sprovedene za Udruženje zavisnika Francuske (BVA).


Vlasti, međutim, ne promovišu “suvi januar”, a političari se nerado oglašavaju o ovoj inicijativi, navodi Gardijan.


Francuska je, posle SAD, drugi najveći potrošač vina u svetu, a vinska industrija te zemlje zapošljava 500.000 ljudi.
Emanuel Makron važi za predsednika Francuske koji najviše podržava alkohol od svih svojih prethodnika još od kraja Drugog svetskog rata, navodi list i dodaje da je Makron sam izjavio da pije vino svakoga dana u vreme ručka i uveče i da je obrok bez vina “pomalo tužan”.


Kamere su zabeležile ove godine kako francuski predsednik ispija flašu piva za 17 sekundi u svlačionici jednog ragbi tima, dodaje Gardijan.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


www.VRACARRESORT.com

POSLEDNJE VESTI:

POGLEDAJTE JOŠ