Podeli vest

Evro je ojačao za 0,5 odsto na 0,9651 dolara, oporavljajući se sa najnižeg nivoa u poslednje dve decenije od 0,9528 dolara.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

evro
Foto: Pixabay

 Funta se oporavila danas prema dolaru podstaknuta uglavnom nastojanjem investitora da unovče profite i rastom prinosa na britanske obveznice, ali su trgovci i dalje nervozni zbog širih posledica rekordnog pada britanske valute u ponedeljak.

Usled popuštanja dolara, funta je porasla u Aziji za 1,0 posto na 1,0805 dolara i skoro za 5,0 procenata u odnosu na najniži nivo od 1,0327 dolara koji je dotakla juče.

Evro je ojačao za 0,5 odsto na 0,9651 dolara, oporavljajući se sa najnižeg nivoa u poslednje dve decenije od 0,9528 dolara, na koji je pao pod pritiskom energetske krize i novih rizika od eskalacije rata u Ukrajini, izveštava Rojters.

Novozelandski dolar je takođe porastao prema američkoj valuti za 1,0 procenat, što je njegov prvi rast u poslednjih sedam sesija, a australijski dolar je napredovao za 0,7 odsto.

Indeks američkog dolara, koji meri dolar u odnosu na korpu šest rivala, spustio sa danas na 113,51 poena sa 20-godišnjeg maksimum od 114,58 poena koji je zabeležio u ponedeljak.

Japan je prošle nedelje intervenisao na deviznom tržištu prvi put posle više decenija kako bi podržao posrnuli jen, što je za sada bilo dovoljno da spreči još veće posrtanje domaće valute. Jen se, prema poslednjim podacima sa tržišta, trgovao jutros po ceni od 144,41 jena za dolar.

Kineski juan, koji je u ponedeljak potonuo na najniži nivo u poslednje dve i po godine, stabilizovaoa se danas na 7,1589 juana za dolar.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: