Podeli vest

Ministarka unutrašnjih poslova Kler O”Nil rekla je da je “neverovatno zabrinuta zbog činjenice da se lične informacije sada nude besplatno i za otkup”.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

hakeri
Foto: Shutterstock

Australijska policija istražuje izveštaje da je neimenovani haker objavio ukradene lične podatke 10.000 korisnika telekomunikacijske kompanije Optus i zahtevao otkup od milion dolara u kriptovaluti, rekao je danas izvršni direktor te kompanije.

Iz Optusa, drugog po veličini mobilnog operatera u zemlji, koji je u vlasništvu Singapur Telekoma, saopšteno da su podaci 10 miliona klijenata, uključujuči kućne adrese, vozačke dozvole i brojeve pasoša, kompromitovani u jednom od najvećih curenja ličnih podataka u Australiji, prenosi Rojters.

Sa naloga pod nazivom „optusdata“, za koji stručnjaci za sajber bezbednost navode da pripada hakerima, prećeno je da će objavljivati podatke 10.000 korisnika Optusa dnevno, ukoliko ne dobiju milion australijskih dolara u kriptovaluti.

Vlasnici tog hakerskog naloga objavili su danas da su izbrisali podatke zbog prevelike medijske pažnje, da povlače svoj zahtev za otkupninom i da im je žao što su već procureli podaci 10.200 Australijanaca.

Optus i australijska federalna policija, koji su sarađivali sa Federalnim istražnim biroom i drugim agencijama koje su učestvovale u istrazi, odbili su da komentarišu da li veruju da vlasnici naloga „optusdata“ stoje iza curenja podataka.

Australijska savezna vlada okrivila je Optus za curenje, zbog, kako navode, loše bezbednosne politike i najavila veće novčane kazne za kršenje zakona.

Ministarka unutrašnjih poslova Kler O”Nil rekla je da je “neverovatno zabrinuta zbog činjenice da se lične informacije sada nude besplatno i za otkup”.

Istraživač i stručnjak za sajber bezbednost Džeremi Kirk, koji je rekao da je bio u kontaktu sa hakerima odgovornim za napad, napisao je na Tviteru da nije jasno zašto su se predomislili, ali da to ne menja rizik za svakoga ko je izložen.

„Podaci Optusa su ukradeni i ne možemo da verujemo toj osobi. Ne smemo spustiti gard“, napisao je on, prenela je britanska agencija.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: