Podeli vest

Lideri G7 poručili da će pružati finansijsku i svaku drugu vrstu podrške Ukrajini

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

g7 lideri
Tanjug/ Kenny Holston/The New York Times via AP, Pool

 Lideri Grupe sedam (G7) najrazvijenijih zemalja sveta poručili su sa današnjeg samita u nemačkom gradu Elmanu da će nastaviti da pružaju finansijsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i da će biti uz tiu zemlju koliko god bude potrebno.

U zaključcima sa samita se ponavlja osuda ruske „neopravdane upotrebe retorike o nuklearnom oružju“ i navodi da Ukrajina mora da donese odluku o svom budućem mirovnom rešenju „slobodno bez spoljnih pritisaka ili uticaja“, prenosi Gardijan.

Izražava se zabrinutost zbog najave Rusije da bi mogla da prebaci rakete sa nuklearnim potencijalom u Belorusiju, i dodaje da će G7 nastaviti s naporima da se Ukrajini obezbedi vojna i odbrambena oprema.

G7 je spremna da postigne sporazume sa zainteresovanim zemljama i Ukrajinom o privrženosti održivoj bezbednosti, piše u dokumentu. Takođe se poziva Moskva da „smesta vrati“ ukrajinske državljane koji su silom odvedeni u Rusiju bez njihovog pristanka.

Lideri G7 su se dalje obavezali na obezbeđenje „sigurnih koridora“ za ukrajinske državljane i za pojednostavljenje viznih i imigracionih procedura.

Pored toga, poručili su da nema nekažnjivosti za ratne i druge zločine i da Rusija mora da prekine napade na poljoprivrednu infrastrukturu i da prestane da blokira morske rute.

Rusija snosi „ogromnu odgovornost“ za globalnu nesigurnost hrane, piše u zaključcima i obećav „koordinisana inicijativa“ G7 za unapređenje globalne prehrambene sigurnosti.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: