Podeli vest

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić potpisao je danas Memorandum o saradnji sa predsednikom Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igorom Jurićem, kojim će se doprineti razvoju strategije u vezi sa prevencijom vezanom za vršnjačko nasilje i maloletničku delinkvenciju.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

jurić gašić
FOTO TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Tom prilikom Gašić je rekao da resorno Ministarstvo snažno podržava sve aktivnosti kojima čuvamo miran i srećan život svakog deteta.

“Drago mi je što smo našu već dobru saradnju ovim memorandumom podigli na još viši nivo. Jedan od prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova jeste bezbednost dece i naši pripadnici vrlo predano rade na prevenciji maloletničke delinkvencije, vršnjačkog nasilja, svakog oblika nasilja nad decom. Sprovodimo razne preventivne aktivnosti. Edukujemo decu šta je nasilje, koje sve vrste nasilja postoje, kako da se zaštite i kome da se obrate za pomoć i podršku”, poručio je Gašić.

Gašić je istakao da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima kapacitete, znanja, volju i istrajnost kada je zaštita dece u pitanju.

“Veoma smo posvećeni svim oblastima bezbednosti dece. Jedini način da decu vratimo na pravi put je da sa njima razgovaramo, radimo, i da im iznad svega pokažemo da smo uvek tu za njih i da mogu da nam veruju. Deca nisu svesna svih opasnosti koje svet nosi, nisu svesni i upoznati sa tamnom stranom digitalnog sveta. Zato smo mi tu kako bismo ih informisali o tome”, izjavio je Gašić.

Predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić naglasio je da je veoma važno da rad nevladinog sektora bude podržan od strane donosioca odluka, jer je tako mogućnost ostvarivanja korenitih promena mnogo veća. Kako je rekao, već na prvom sastanku je konkretizovan jedan veliki i značajan broj stvari vezanih pre svega za implementaciju Amber alert sistema.

“Zatim smo kao organizacija dobili kontakt tačke za brže reakcije samog Mup-a kada mi imamo određena saznanja vezana za zlostavljanu decu ili generalno problema sa decom. Sada smo bliži razvijanju jedne strategije koja će se zasnivati na radu prevencije vezano za vršnjačko nasilje i maloletničku delinkvenciju”, rekao je Jurić.

Kako je rekao uvođenje Amber alert sistema očekuje se 1. novembra.

Na pitanje kakav je njegov stav u vezi sa tim što sporazum potpisuje sa ministrom čiju ostavku traže građani na protestu, Jurić je rekao da je njegov prioritet bezbednost dece i dodao da je u vreme prethodnog ministra poslao više od 80 mejlova samo da bi dobio razgovor i da se to nije desilo, kao i da je saradnja sa MUP-om danas na visokom nivou.

“Mi smo samo u protekle dve godine kada je prethodni ministar vodio MUP, poslali više od 80 mejlova samo da bismo dobili razgovor. Mi to nismo dobili. Bio sam razočaran da će do te saradnje ikad doći. Od kada je došao ministar (Gašić) to je promenilo moj stav i zbog toga ne mogu i neću da se obazirem na bilo kakve proteste, zahteve i slično jer meni je interes deteta prioritet”, rekao je Jurić.

Jurić je dodao da je Srbija slobodna zemlja i da svaki građanin ima mogućnost i pravo da negoduje i izrazi svoje nezadovoljstvo. Kako je kazao da je u prethodnom periodu njegova organizacija organizovala dve konferencije na kojima su učestvovali predstavnici Interpola, kao i najviši funkcioneri FBI-ija, ali ne i službenici MUP-a, dodajući da se tada osećao poniženo, dok je sada zajedno sa delegacijom iz MUP-a išao u službenu posetu drugoj zemlji, kako bi videli iskustva drugih zemalja vezano za potragu za nestalom decom.

“Hoću samo da kažem da je ta saradnja danas na visokom nivou”, rekao je Jurić i primetio da se danas u medijima može videti veliki broj službenika MUP-a, stručnjaka, koji govore o problemima u društvu.

“Dobili smo jednu transparentnost MUP-a”, istakao je Jurić. Na pitanje zašto se u ovom trenutku potpisuje sporazum, Jurić je odgovorio da je memorandum trebalo da bude potpisan još 25. maja na Međunarodni dan nestale dece, međutim, jedina stvar koja je mogla da poremeti ovakav događaj je upravo “ono što se desilo” i da je zato bilo odgođeno.

“Mislim da je ova tragedija koja se dogodila dodatno ujedinila, mi moramo da se bavimo time da se to više ne ponovi”, poručio je Jurić.


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: