Podeli vest

Vanredna situacija proglašena je u 53 grada i opštine. Evakuisano je više od 300 ljudi. Bujice su oštetile puteve, nosile mostove i pokrenule klizišta i odrone.

Autor : Bilten.rs , Izvor : Tanjug

poplave
FOTO TANJUG/ GO LAZAREVAC/ Katarina Guberinić

Poplave su napravile probleme širom Srbije. Saobraćaj na Ibarskoj magistrali u Adranima, gde se urušio most, biće osposobljen za deset dana, najavio je resorni ministar. Vojska je postavila pontonski most preko reke Trnavice u selu Kleče. Most preko Zapadne Morave u Mrčajevcima pao je pred naletom bujice.

Klizišta, odroni i nanosi zemlje posle poplava usporavaju saobraćaj

Na više putnih pravaca u Srbiji saobraćaj se danas odvija usporeno zbog posledica poplava, saopštilo je Javno preduzeće “Putevi Srbije”.

Na saobraćajnici Divčibare – Sastavci, kod mesta Duškovci, usled aktiviranja klizišta, saobraćaj se odvija naizmeničnim propuštanjem vozila.

Usled oštećenja puta zbog obilnih padavina, saobraćaj na putu Arilje – Visoka odvija se usporeno.

Saobraćaj je usporen i na putu Seča Reka – Varda, usled aktiviranja klizišta, kao i na putu Jasikovo – Debeli Lug, usled odrona. Ista situacija je i na putu Minićevo – Novo Korito, usled vode na kolovozu i nanosa materijala. Javnost će biti blagovremeno obaveštena o normalizaciji saobraćaja na navedenim putnim pravcima, navodi se u saopštenju.

Stević: Sprečeno dalje nadiranje reke Peštan kod Lazarevca

Predsednik GO Lazarevac Bojan Stević rekao je da je u toj opštini poplavljeno više od 150 domaćinstava, ali da je sprečeno dalje nadiranje reke Peštan, saopštila je Opština Lazarevac.

Kako je navedeno, voda se polako povlači iz područja koja su bila ugrožena poplavama, prouzrokovanim izlivanjem bujičnih voda iz reka Peštan i Turija.

“U prethodnih 48 sati, ukupno 154 domaćinstava su bila pod udarom nepogode. Od toga voda je poplavila 71 kuću, dok je u 83 poplavila pomoćne objekte i druge delove domaćinstava, garaže, kotlarnice. Potpuno je uništeno 13 velikih plastenika u okviru 13 domaćinstava. To je epilog poplava u opštini Lazarevac u protekla dva dana”, istakao je Stević. Kako je rekao, situacija u toj opštini trenutno je stabilna.

“Zahvaljujući saradnji sa MUP-om, Sektorom za vanredne situacije, vatrogasno-spasilačkim brigadama Lazarevca i Beograda, industrijskih vatrogasaca Kolubare, Prerada i svih zaposlenih, uz podršku građanstva, uspeli smo da brzo spečimo dalje nadiranje reke Peštan. Time smo sprečili dalje razlivanje vode i ka pogonima Elektroprivrede Srbije, Kolubare i Prerade, gde se nalaze bunkeri sa sirovim ugljem za proizvodnju električne energije koji idu za termoelektranu Nikola Tesla u Obrenovcu”, naveo je Stević.

Prema njegovim rečima, štab za vanredne situacije je već oformio komisije koje će tokom današnjeg i sutrašnjeg dana krenuti u obilazak domaćinstava.

“U naredna tri dana očekujem da ćemo imati jasniju sliku kolika je nastala šteta i koji je tačan broj oštećenih objekata. Još juče smo obišli sve poplavljene objekte, popisali domaćinstva, kako bismo maksimalno ubrzali rešavanje problema. Ispumpavali smo vodu gde je to bilo potrebno, a danas imamo još pet porodičnih kuća u Mesnoj zajednici Junkovac koje imaju viši nivo vode koja se polako povlači”, izjavio je Stević.

Kako je naveo, obezbeđena je dovoljna količina hrane za pomenuta domaćinstva, a normalizovana je i situacija vodosnabdevanja Lazarevca i snabdevanja električnom energijom, koja je u jednom trenutku bila prekinuta u 550 domaćinstava.

AMSS: Oprez u vožnji zbog nanosa zemlje i kamena na putevima gde su se izlile reke

U Srbiji se, zbog najavljenog sunčanog vremena danas i narednih dana, očekuje stabilizacija putnih pravaca, ali je potreban oprez zbog mogućih nanosa zemlje i kamena na onim putnim pravcima na kojima je došlo do izlivanja reka, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

Zbog padavina koje su prethodnih dana zadesile neke delove Srbije, usledile su poplave i odroni, pa na tim mestima AMSS savetuje povećanu opreznost vozačima.

Neka od tih područja su Kraljevo, Čačak, Mladenovac, Novi Pazar, Jagodina.

Odroni su na području Majdanpeka, Kučeva, Kraljeva, Kruševca, Ovčar Banje prethodnih dana uslovljavali prekide u odvijanju saobraćaja, a njihova učestalost očekivana je i u narednim danima, pa AMSS savetuje pažljiviju vožnju kroz useke i klisure. 


bilten logo

Kako biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.


POSLEDNJE VESTI: